Élelmiszergazdaság
Piac
Átadták Londonban a pezsgő-aranyakat – Magyarország duplázott
A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel. Az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket szeptember 1-jén adták át Londonban.
2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről.
A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő,
Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában. Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát.
Fotó: CSWWC
A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritag adta át a Birtok képviselőinek, Bodorkós Norbert szakmai vezetőnek és Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőnek. A zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből.
Tom Stevenson zsűrielnök elárulta: "Magyarország óriási potenciállal rendelkezik különféle fajtájú, kiváló minőségű borok készítéséhez, de a csúcskategóriában nem sikerült elismerést kivívnia, kivéve a tagadhatatlanul páratlan tokaji desszert borokkal. De az elmúlt néhány évben új, pezsgők készítésére vállalkozó szereplők jelentek meg Magyarország minden szegletében. Az elsők, akik valóban világszínvonalú minőséget produkáltak, a Kreinbacherék. Legmélyebb gratulációnk a csapatnak az impresszív eredményhez: két aranyérmet, két Best in Class díjat és a legelső magyar National Trophy-t kapták, melyekhez az alapborokat a lenyűgöző Somlói Borvidék pezsgőkészítésre kiválasztott területei adták."
Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja lett, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve, amely a 25. Budapesti Borfesztiválon is kóstolható lesz.
A teljes lista, Best in Class és további díjak itt találhatók.
agrotrend.hu / elelmiszer.hu