2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2022. november 28. hétfő • 08:09

Ausztrál tudósok az egészségesebb étrendért

Nem kizárt, hogy sikerülni fog nekik.

A Melbourne-i Királyi Műszaki Egyetem (RMIT) tudósai egy keményítő-feldolgozó berendezéseket gyártó, Microtec Engineering Group nevű céggel közösen létrehoztak egy keményítő alapú terméket, amely a rostokhoz hasonlóan ellenáll az emberi bélben történő emésztési folyamatoknak - írta a Store Insider.  A FiberX elnevezésű anyagot akár búzából, kukoricából vagy maniókából is elő lehet állítani.

Amellett, hogy a fejlesztés lágy és íztelen, a mérsékelt kalóriatartalommal és alacsony glikémiás indexszel rendelkező ételek tartalmasabbá tételére is alkalmas, illetve a fehér kenyérhez, süteményekhez, tésztákhoz, pizzához és szószokhoz hasonló, rostokban szegény élelmiszereket is egészségesebbé lehet tenni vele.

Fotó: Adobe Stock

Asgar Farahnaky az RMIT Élelmiszerkutatási és -innovációs Központjának docense és csapata fejlett keményítőmódosítási technológiát vett igénybe az élelmiszeripari felhasználásra alkalmas, „láthatatlan rost” megteremtéséhez.

A szakember szerint a kereskedelemben kapható, eddigi rostos kiegészítőkkel szemben mostanáig a leggyakrabban megfogalmazott kritika az volt, hogy az élelmiszerek ízét vagy állagát megváltoztatják. A FiberX esetében ez a veszély nem áll fenn.

„A termékünket a hozzáadást követően sem lehet észrevenni. A dolgot ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy szülő zöldséget csen a gyermeke ételébe, hogy az táplálóbb legyen” – érzékeltette az anyag természetét Farahnaky.

Átmegy a „rostán”

A rostok olyan, az emberi bélrendszeren emésztetlenül áthaladó szénhidrátok, amelyek javíthatják emésztőrendszerünk egészséges működését. Mint ilyen, ez a tápanyag segíthet megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, valamint egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.

Az élelmiszeripari gyártók számára jelentős fejtörést okoz, hogy a termékeik rosttartalmát miként lehetne az íz és az állag megőrzése mellett akár 10 vagy 20 százalékkal megemelni. 

Kutatásuk részeként Farahnakyék FiberX-szel gazdagított kenyeret és süteményeket szolgáltak fel egyes, a projektben részt vevő jelentkezőknek. Az eredmények szerint a találmányukkal akár húsz százalékkal is növelni lehet az élelmiszerek rosttartalmát anélkül, hogy a zamatuk és a textúrájuk csorbát szenvedne.

agrotrend.hu / Store Insider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.