2022.11.27., vasárnap , Virgil

Élelmiszergazdaság

2020. szeptember 15. kedd • 13:19

Az afrikai sertéspestis még okozhat kellemetlenségeket

Veszélybe sodorhatja az európai, így a hazai húspiacot is az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat.

Komoly aggodalmakat okozott az euró­pai, így a magyarországi húspiacon az afrikai sertéspestis megjelenése Németországban. Az emberre ártalmatlan vírust ugyan egyelőre csak a vaddisznókban mutatták ki, ám a nagy nemzetközi célpiacoknak – beleértve Kínát – a tapasztalatok szerint ez is elegendő arra, hogy részben vagy egészben korlátozzák a németországi importot - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Kínába jelentősen nőtt az elmúlt időszakban az európai kivitel, mivel a távol-keleti országban a sertéspestis óriási pusztítást végzett, beleértve a vírus terjedésének megakadályozása érdekében leölt állományokat is.

– Újabb súlyos gondot okoz a hazai húságazatnak az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. A németek bejelentését követő félelmek beigazolódtak: Kína már megtiltotta a Németországból érkező importot, ezzel jelentős áru ragadhat be az európai piacra – mondta megkeresésünkre Éder Tamás.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta, már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is.

Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövidtávon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús, amely nemcsak hazánkban okoz gondot. A legnagyobb európai sertéshús-előállító ország ellen bevezetett korlátozásoknak azok az európai országok lehetnek a haszonélvezői, amelyek így többet képesek szállítani a Távol-Keletre.

Ezzel szemben Németország környező országai várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket.

fotó: pixabay.com

Éder Tamás hozzátette: a Hússzövetség és az agrártárca ezért önmérsékletre szólítja a kiskereskedelmi láncokat, és azt kéri, továbbra is a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Az európai gazdálkodók érdekképviseletét ellátó legnagyobb szervezet, a Copa-Cogeca közleményében nyugalomra intette az ágazati szereplőket. Felidézték: a szigorú európai szabályozások, irányelvek és a német hatóságok gyors reakciójának köszönhetően, várhatóan elkerülhető az afrikai sertéspestis további terjedése.

Emlékeztettek: a lengyel határ közelében mutatták ki a német hatóságok a vírust, de az érintett Brandenburg tartományban kevés sertéstartó telep működik. Ezért a szervezet arra kéri a piaci szereplőket, arányosan reagáljanak a német bejelentésre, és vegyék figyelembe a sertéspestis terjedését gátló hatósági intézkedéseket.

A hazai sertéságazatnak a koronavírus megjelenése is problémákat okozott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 19 százalékkal 12 és félezer tonnára csökkent 2020. január–május között, az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva.

A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállítottuk. A termelői árak pedig több mint 11 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy idehaza is megjelennek a dömpingáras húsok.

Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon.

A közép- és hosszú távú hatásokra érdemes viszont odafigyelni: a felvásárlási árak tartósan csökkenhetnek, ezzel együtt a fogyasztói árak is alacsonyabbak lehetnek.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.