2021.11.27., szombat , Virgil

Élelmiszergazdaság

2017. október 21. szombat • 14:32

Az amerikai hurrikánok miatt emelkedhet a szója ára Kínában

A hurrikánok okozta károk miatt nem indul az amerikai szója exportja Kínába.

A hurrikánok miatt legalább két hetet csúszik a kínai szója-import az Egyesült Államokból, mert a nagykereskedők nem találnak elegendő, jó minőségű szójababot – tudósított a Reuters. „Az amerikai exportőrök kérték a kínai felet, hogy engedjen a minőségi igényeiből, de Kína ebbe nem ment bele” – mondta el a hírügynökségnek az egyik szingapúri nagykereskedő.

A világpiacon gazdára találó szója 65 százalékát Kína vásárolja fel, és a kéthetes csúszás a készletek kifogyását, valamint a kínai fogyasztói árak emelkedését okozhatja.

Mindez annak ellenére bekövetkezhet, hogy szeptemberig Kína alaposan bevásárolt, mart az USA árai július közepétől a hurrikánokig 10 százalékkal csökkentek - írja a Syngenta Magyarország blogja.

Az ország csak augusztusban 8,45 millió tonna szójababot importált, mai ugyan elmarad a júliusi 10,08 millió tonnától, de jóval több, mint a tavaly augusztusban vásárolt 7,67 millió tonna.

Mint emlékezetes, a Mississippi deltáját – a korai szója termőhelyét – letarolta a hurrikán, az északabbra később érő állomány szállítását pedig a folyam alacsony vízállása hátráltatja: nehéz megtalálni a hajózó utat a megrakott uszályokkal, hogy a Mexikói-öböl kikötőiben hajóra rakják.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.