2020.10.20., kedd , Vendel

Élelmiszergazdaság

2016. október 13. csütörtök • 07:41

Az ára egyelőre változatlan a kenyérnek

A Magyar Pékszövetség szerint régóta indokolt lenne a pékáruk, köztük a kenyér és a kifli árának emelése, a kereskedelem egyelőre nem hajlandó elfogadni a magasabb beszállítói árakat. A vásárlók hajlandók többet fizetni - ha cserébe jobb minőséget kapnak.

Bár a nyár végén még halaszthatatlan áremelésről beszélt a pékszakma, törekvéseik ellenére nem változtatott az átvételi árakon a kereskedelem. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: az utóbbi években többször is megpróbálkoztak az átadási árak növelésével, de eddig egyszer sem sikerült dűlőre jutniuk a kereskedőkkel. Véleménye szerint az idén már valóban nagy szükség lenne az áremelésre, a szakma ugyanis öt-hat éve nem változtatott az átadási árakon, annak ellenére, hogy ez idő alatt az alapanyag- és energiaárak, valamint a bér- és járulékköltségek is emelkedtek.

Fotó: MTI

Ráadásul a legtöbb pékség jelentős szakemberhiánnyal küzd. A munkaerőt részben a bérek emelésével próbálnák megtartani, ehhez azonban az kellene, hogy bevételük is emelkedjen. De egyelőre úgy tűnik, hogy a kereskedelemmel nem tudják elfogadtatni az új árakat.

A pékszövetség elnöke szerint máig csupán néhány kisebb szakboltban sikerült emelni az árakat. A kenyér jellemzően azokban a kisebb szakbolthálózatokban drágult, ahol a tulajdonos döntött az áremelésről, és nem befolyásolják a multik a kereskedést. Ezeken a helyeken jellemzően 10-15 százalékkal lett drágább a pékáru, köztük a kenyér is. – Az érintett vállalkozók beszámolói szerint azzal, hogy 10 százalékkal többet kell fizetni a kenyérért, a forgalmuk egyáltalán nem csökkent. A vásárlók egy része hajlandó elfogadni azt, hogy az idő előrehaladtával az élet minden területén emelkednek az árak - emelte ki a pékszövetség elnöke.

A szakbolthálózatok esetében azonban kockázatos is lehet az áremelés, ha a környező üzletekben, illetve a multinacionális kiskereskedelmi egységekben továbbra is nagyon olcsón kapható a pékáru, előfordulhat, hogy elpártolnak a vásárlók az adott vállalkozótól.

Fotó: 123RF

Ennek egyedül a minőség szabhat gátat; ha ugyanis a fogyasztókat kiváló minőségű termékkel szolgálja ki a pékség, a magasabb árak ellenére a későbbiekben is ott vásárolnak majd. – A vásárlók jelentős hányada könnyebben elfogadja a magasabb árakat, ha ahhoz javuló minőség társul - hangsúlyozta Septe József.

A következő időszakban minden bizonnyal a minőség irányába tolódik el a hazai pékáruk kínálata, a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb rendelkezéseivel ugyanis a legtöbb kenyérfajtánál szigorú előírásokat vezetett be.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kenyér ára 2006 és 2015 között közel száz forinttal nőtt. A fehér kenyérért átlagosan 2012-ben kellett a legtöbbet fizetni, akkor 286 forintért lehetett kapni egy kilónyit a boltokban, tavaly 270 forint volt az átlagár.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.