2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Élelmiszergazdaság

2022. május 12. csütörtök • 08:00

Az élelmezésbiztonság kiemelten fontos minden országban

A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország elsőszámú célja. Az elmúlt időszak eseményei, a koronavírus járvány okozta kihívások, az orosz-ukrán háború következményei még inkább rávilágítottak erre – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a FAO 33. Európai Regionális Konferenciáján.

A rendezvény az európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők találkozója, amely a mezőgazdaság és az élelmezés aktuális kihívásaira keres egybecsengő, regionális szintű válaszokat - írta az agrártárca.

Hozzászólásában az államtitkár kiemelte, hogy a FAO prioritásaival összhangban Magyarország is törekszik a partnerségek elmélyítésére a hatékonyabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb élelmezési rendszer megvalósítása érdekében. Magyarország ennek érdekében a Visegrádi Csoport jelenlegi elnökeként regionális párbeszédet indított a V4+4 országok között a fenntartható élelmezési rendszerekről.

Fotó: AM

A Magyar Kormány számos intézkedést vezetett be a fenntartható fogyasztás támogatása, valamint a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése érdekében – emelte ki az államtitkár. Hangsúlyozta továbbá, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításának felgyorsításában. A precíziós gazdálkodás mögött álló technológia révén növelhető az élelmiszertermelés stabilitása és kiszámíthatósága, amely nagyban elősegíti a jobb gazdálkodói döntéseket.

Az élelmezési rendszerek átalakítása felé vezető úton nem szabad elfelejteni, hogy az élelmezési rendszerek alapkövei a gazdák. Kiemelten fontos a zöld célok és a gazdák versenyképessége közötti egyensúly megtartása, hiszen az élelmezésbiztonság elsődleges kell, hogy legyen – hangsúlyozta hozzászólásában Feldman Zsolt.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.