2021.10.19., kedd , Nándor

Élelmiszergazdaság

2017. október 06. péntek • 08:24

Az élelmiszerbotrány újabb fejleményei: a közép-európai régión is túlmutat a probléma

Az uniós tagállamok harmadát érinti az eltérő minőség problematikája. Nemrég egy litván vizsgálat derített fényt arra, hogy a piacukra szánt áruk hetven százaléka silányabb, a minap pedig a második körös szlovák vizsgálat is alátámasztotta, hogy a nyugati boltokba minőségibb termékek kerülnek, mint hozzájuk.

Újabb termékeknél fedeztek fel minőségbeli eltéréseket a szlovák ellenőrök. Északi szomszédunknál az idén második alkalommal hasonlították össze a multinacionális élelmiszergyártók nyugati piacokon és a hazai boltokban kapható termékeit – írja a Magyar Idők. A szlovák agrártárca tájékoztatása szerint összesen 33 terméket vizsgáltak meg, amelyeket Pozsonyban és Szencen, azaz Szlovákiában, illetve Ausztriában, pontosabban Bécsben vásároltak meg.

Az ellenőrök hét tejterméket, három hal- és három húskészítményt vizsgáltak, ezenkívül ellenőrizték egyes pékáruk, italok, fűszerek, fagylaltok, fagyasztott félkész áruk, szárított gyümölcs és zöldségek minőségét is. A Körkép.sk nevű felvidéki hírportál cikke szerint

az eredmények most még elkeserítőbbek, mint korábban: az áruk közel felénél bizonyosodott be, hogy nem azonos a két országban kínált minőség.

A szakemberek 33 termék közül csak hat esetben nem találtak különbséget. Tizenegy árunál kisebb, minőséget befolyásoló eltérést tárt fel a hatóság, a maradék 16 termék esetében viszont jelentősebb különbségekre bukkantak az ellenőrök.

A szlovák piacra szánt sonkánál alacsonyabb hústartalom mellé több só társul, a pizzánál szerényebb feltéttel kell beérniük északi szomszédunk fogyasztóinak, míg az édesített italok – a magyarországi tapasztalatokhoz hasonlóan – cukor helyett glükóz-fruktóz sziruppal készülnek.

A visegrádi országok, valamint Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia és Litvánia képviselői a napokban Pozsonyban tárgyaltak az eltérő minőség kérdéséről. Gabriela Matecná szlovák agrárminiszter az Aktuality.sk beszámolója szerint a találkozót követően jelezte, a probléma mára az uniós tagállamok harmadát érinti. Elmondta:

a litván vizsgálatok szerint az országukban kapható áruk hetven százaléka silányabb a nyugatiaknál, ez is jelzi, hogy a közép-európai régión is túlmutat a probléma.

A tárcavezető szerint a tárgyalás egy koalíció kezdete, az érintett tagállamok a gyártókra és az európai intézményekre együttesen gyakorolnak nyomást annak érdekében, hogy felszámolják a tisztességtelen gyakorlatot.

Ha nem kapnak megfelelő válaszokat a gyártóktól, tovább növelik ezt a nyomást.

A kettős minőségű élelmiszer problémája október 13-án is felmerül a szlovák fővárosban, ugyanis Szlovákia újabb találkozót szervez a témában.

A szlovák nemzeti párt (SNS) két képviselője eközben jelezte: ha továbbra is megmarad a kettős mérce, hajlandók jogszabályi szinten megoldani a problémát,

attól sem riadnak vissza, hogy kitiltsák az ilyen árukat a piacról.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.