Élelmiszergazdaság

Piac

Az élelmiszeripari- és agrárágazatokban a higiénia a legfontosabb

A koronavírus megjelenése különleges odafigyelést kíván mindenkitől, amely alól az élelmiszer-ellátó rendszer szereplői sem kivételek. Mivel a vírus sem élelmiszerrel, sem vízzel nem terjed az odafigyelés és a személyes higiénia szerepe felértékelődik.

A vírus direkt (cseppfertőzés) és indirekt módon (cseppfertőzött felület) is továbbítható, így fokozottan fontos az agrár- és élelmiszeripari dolgozók higiéniás körülményeinek fenntartása, a berendezések, eszközök folyamatos, alapos tisztítása és fertőtlenítése.

fotó: pixabay.com

A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) javasolja az egységes ajánlások szigorú betartását, mint a megfelelő kézhigiénia betartása, a cseppfertőzés elkerülése, illetve a lázas, fertőzött emberekkel való szoros érintkezés kerülése. Mindemellett az élelmiszeripari dolgozóknak – ahogyan eddig is − kezet kell mosniuk a munka megkezdése előtt, az élelmiszerekkel történő érintkezés előtt és után, a hulladék kezelését, a tisztítási feladatok ellátását, étkezést és dohányzást, valamint a személyes higiéniai teendőket követően.

Mindemellett az élelmiszeripari vállalkozásoknak gondoskodniuk kell az alkalmazottak betegséggel kapcsolatos tájékoztatásáról. Érdemes a higiéniai ismeretek és a személyzet hatékony felügyeletének bővítése, a megfelelő tisztító és tisztálkodási eszközök biztosítása (pl. fertőtlenítőszerek), valamint a személyes párbeszéd megteremtése a munkavégzésre alkalmas kollégák azonosításának és az esetlegesen megbetegedett dolgozók kiszűrése érdekében.

A dolgozók fertőzöttsége az élelmiszerellátási lánc megszakadásához vezethet, amely áthidalása esetenként komoly kihívást jelenthet. Bizonyos összetevők és csomagolóanyagok hiánya esetén érdemes megfontolni azok helyettesítését, vagy – amennyiben megoldható – azok elhagyását a fogyasztók egészégének védelme szem előtt tartása (2008. évi XLVI törvény), illetve a vonatkozó élelmiszerbiztonsági rendszerek (Jó higiéniai gyakorlat, Good Hygiene Practice, GHP és Veszélyelemzés kritikus ellenőrzési pontok, Hazard Analysis Critical Control Points, HACCP) szükséges módosítása mellett.

A változtatások során esetlegesen kialakuló élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítása fontos. Ilyen lehet például egy új összetevő esetleges allergizáló hatása vagy akár a csomagolóanyag változtatása következtében megváltozó eltarthatósági idő. 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés