2020.07.14., kedd , Örs, Stella

Élelmiszergazdaság

2020. január 23. csütörtök • 15:45

Az Európai Bizottság ismét az élelmiszerek minőségét vizsgálja

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságában (IMCO) ma ismertette az Európai Bizottság legújabb vizsgálati eredményeit az azonos vagy hasonló márkanevet viselő élelmiszeripari termékek eltérő összetételére vonatkozóan – írja közleményében Tóth Edina fideszes EP-képviselő.

A politikus örömét fejezte ki, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minősége tekintetében. Azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a feltárt tények szerint a vizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek jelentős része eltérő összetételű - írja a Világgazdaság.

fotó: pxhere.com

Tóth Edina felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság óvatos megközelítése mellett immáron több éve folyik a kelet- és nyugat-európai országok közötti kettős minőség és termékösszetétel vizsgálata. A globális élelmiszeripari nagyvállalatok termékkülönbözősége következtében kialakult kettősség ellen már több alkalommal felszólalt mind a magyar kormány, mind a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja – emlékeztetett a néppárti politikus.

Az Európai Bizottság számos eltérő, önmagával is ellentmondásban lévő véleményt nyilvánított az ügyben, sok esetben – mint ezúttal is – kellően meg nem alapozott vizsgálatok nyomán, főleg e vizsgálatok nem reprezentatív jellege miatt.

„Nem érvényesülhet kettős mérce Európa egységes piacán!” – hívta fel a figyelmet a fogyasztóvédelemért felelős fideszes EP-képviselő.

„Meg kell erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok hatáskörét. Biztosítani kell a tagállamok számára azokat az eszközöket, melyekkel véget vethetnek a kettős minőség a gyakorlatának, valamint biztosíthatják, hogy a fogyasztók valós információval rendelkezzenek a termékek tartalmáról” – zárta hozzászólását Tóth Edina.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.