Hírek
Az éves halfogyasztás jelentős mértéke decemberben éri el a csúcsát
Az éves fogyasztás harmadát-negyedét tárazták be halból a hazai termelők az ünnepekre készülve – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc.
Hálálkodnak az égieknek a halászok, hogy a hideg nem akadályozta őket a munkában; minden halgazdaság betárolta már a halát, sok haltétel már feldolgozóban van karácsony előtt – tudta meg az InfoRádió Lévai Ferenctől, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivőjétől – írja az infostart.hu.
Tulajdonképpen bármilyen halból el lehet készíteni a karácsonyi menüt – fotó: pixabay.com
"Mondhatom, hogy a jó közepes mennyiség mellett kiváló a minőség idén" – jelentette ki. Ez elsősorban a hosszú nyárnak köszönhető, illetve a sok tápláléknak, amit ez idő alatt a halak el tudtak fogyasztani. Igaz, hogy a takarmányárak felmentek, de planktonokból is több volt a jó időben, ezért takarékosabban lehetett etetni.
Mint beszámolt róla, rengeteg európai és afrikai harcsa van a piacokon (a mennyiség 20 százaléka), lehet vásárolni a klasszikus pontyokat is (75 százalék), amik mellett ott vannak a növényevő kárászok, busák is, amire külön felhívja a figyelmet:
"Mindenféle halétel elkészíthető a busából is, ami a pontyból" – hangsúlyozta Lévai Ferenc. Elmondása szerint 3000-3500 tonna hal mindenképpen készleten van, ez az éves halfogyasztás harmada-negyede.
A szakember úgy látja, hogy a magyarok körében még mindig ünnepnek számít a halfogyasztás- ezért is keresik ilyenkor a drágább halakat -, de a halászok azt szeretnék, ha nem csak ilyenkor kerülne az asztalra hal, hanem mondjuk "minden pénteken".
Lévai Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy a hal Magyarországon "kiváló élelmiszer-biztonsággal rendelkezik". Halat egyébként már hetek óta érdemes venni, fagyasztóban hosszú heteket kibír. Az árakat tekinve a busa a leginkább nyerő, de a ponty sem drága.
agrotrend.hu / infostart.hu