Élelmiszergazdaság

Piac

Az Ochratoxin A hatásairól

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalása az élelmiszerekben található ochratoxin A közegészségügyi kockázatáról.

A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát 2006-ban értékelte az EFSA, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vesében felhalmozódhat, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fotó:pixabay.com

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a DNS közvetlen károsítása révén az ochratoxin A genotoxikus lehet, valamint megerősítették a vesére gyakorolt rákkeltő hatását. Ezért különböző társadalmi csoportokra vetítve (pl. kisgyermekek, fiatalok) meghatározásra került az ochratoxin A expozíciós tűréshatára (Margin Of Exposure, MOE), amely a potenciálisan toxikus anyagok biztonságossági aggályainak vizsgálatára alkalmazott kockázatbecslési eszköz.

További részleteket az EFSA oldalán olvashat.

 

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés