2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2020. március 19. csütörtök • 17:12

Az olasz ipari paradicsom szezont valószínűleg nem befolyásolja a koronavírus

Az olasz ipari paradicsom termelést nem kellene, hogy érintsék a legutóbbi korlátozások, amiket az olasz kormány vezetett be a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

A koronavírus miatti mezőgazdasági munkaerőhiány félelme nem valószínű, hogy befolyásolja az ipari paradicsom palántázását, majd a betakarítást Észak-Olaszországban, ahol az összes művelet gépesített. Iparági források megerősítették, hogy a művelt terület továbbra is 36 500 hektár, ami 2,6 millió tonna termést kellene, hogy hozzon.

fotó: pixabay.com

„Az élelmiszeripari vállalkozások nyitva vannak és működnek: továbbra is fogadjuk a megrendeléseket és szállítunk ügyfeleinknek” magyarázta egy feldolgozó Észak-Olaszországból. Nem jelentettek semmilyen zavart a palántázással kapcsolatban az Emilia-Romagna régióban.

„A technikusainkat az üvegházakba csak akkor küldjük, ha nagyon szükséges, összhangban a kormányzati irányelvekkel, hogy a vírus terjedését megakadályozzuk, de a műveletek soha nem álltak le” - magyarázta egy másik forrás. Volt egy kis kezdeti probléma a magok megállításával a határon, de aztán tovább engedték, így nem befolyásolta a palántázási műveleteket. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a kiültetés várható időpontja április első hete lesz Észak-Olaszországban, késés nélkül.

Eddig az ipari paradicsom szektort nem érintette az emberek mozgásának korlátozása, vagy annak lehetősége, hogy a külföldi sofőrök vonakodnak beutazni az országba, vagy az olasz sofőrök belépése a szomszédos országokba. „A kormány által javasolt összes egészségügyi és biztonsági intézkedést alkalmazzuk a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, mind az alkalmazottak és mind az ügyfelek védelme érdekében” - nyilatkozta egy ipari paradicsom feldolgozó, magyarázva, hogy a sofőrök maszkot viselnek és a testhőmérsékletüket rendszeresen mérik.

Néhány feldolgozó észlelt kisebb csökkenést a szállítmányok terén azon országok részéről ahol ellenőrzik az Olaszországból érkező haszongépjárműveket, de az áruk áramlása folyamatos. Probléma inkább a dél-olaszországi ipari paradicsom ágazatban lehet, ahol a konzervnek előállított szilva paradicsomot kézzel szedik.

„A szezon kezdete még távol van, és reméljük, hogy a helyzet addigra visszaáll a normális kerékvágásba” - mondta egy forrás. A termékmegrendeléseket illetően egyes feldolgozók azt javasolják ügyfeleiknek, hogy a szállítás további lassulása esetére képezzenek egy biztonsági tartalékot a követező hónapokra. Azok a cégek, akik a kiskereskedelmi csatornára összpontosítanak láthatták múlt héten a megrendelések csúcsát, mind Olaszországban, mind külföldön, mivel a szupermarketek értékesítése drasztikusan növekedett néhány stratégiai piacon, például az Egyesült Királyságban.

A paradicsom termékek készleteinek elegendőnek kellene lenniük a kereslet kielégítésére, mivel az iparág általában akkora mennyiséggel rendelkezik, ami a megrendeléseket novemberig tudja fedezni, amikortól már az új termésből származó termékeket szállítják.

Kína után Olaszország a második legnagyobb paradicsom sűrítmény exportőr és a legnagyobb konzerv paradicsom előállító. 2019 januárja és novembere között Olaszország 1,3 millió tonna konzerv paradicsomot exportált és közel 700 000 tonna paradicsom sűrítményt, külön-külön 2,23% és 7,68%-kal többet, mint tavaly. A paradicsom sűrítmény fő piaca Németország 188 350 tonnával, miközben a legnagyobb üzleti partner konzerv paradicsomot illetően 254 865 tonnával az Egyesült Királyság.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.