2022.06.30., csütörtök , Pál

Élelmiszergazdaság

2019. január 13. vasárnap • 17:17

Az UHT tej a legnépszerűbb

A magyarok kétharmada UHT tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL tejet is lehet vásárolni.

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti. Az eljárás során 135 fokra forrósítják, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát. Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok - írja az infostart.hu.

Az UHT tej a legnépszerűbb a magyarok körében - fotó: pixabay.com

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, az UHT tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.

Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és - szemben a sterilizálással - nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.

"A hűtőpolcokon jellemzően kétféle tej található, a pasztőrözött és az ESL tej. A tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása. A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után" - mondta Istvánfalvi Miklós.

Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.

A boltokban kapható tejek 60 százaléka UHT, 20-20 az ESL és a pasztőrözött.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.