Hírek

Az új élelmiszerek adminisztratív és szakmai követelményei

Megjelent az a végrehajtási rendelet, amely az új élelmiszerekről szóló 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet 10. cikkében említett kérelmekre vonatkozó adminisztratív és szakmai követelményeket tartalmazza.

Az „új élelmiszer” megnevezés azokra az élelmiszerekre vonatkozik, amelyek emberek által történő fogyasztása 1997. május 15-ig az EU területén nem volt számottevő.

Ezek lehetnek

  • új élelmiszerforrások
  • vagy újonnan kifejlesztett, innovatív élelmiszerek,
  • új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek,
  • illetve hagyományosan az EU-n kívül igen, de az EU-n belül nem fogyasztott élelmiszerek.

Az uniós végrehajtási rendelet szerint az új eljárás értelmében a kérelmeket nem a Földművelésügyi Minisztériumhoz, hanem az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósághoz (Directorate-General for Health and Food Safety; DG SANTE) elektronikusan kell benyújtani, illetve az elsődleges biztonsági értékelést nem az adott tagállam hatósága, hanem az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) fogja végezni.

Az új rendeletben az általános feltételek nem változtak, azonban az innovációk ösztönzése érdekében az engedélyeztetési eljárás eredményességét javítja. A fogyasztók több új élelmiszer közül is választhatnak garantált élelmiszer-biztonság mellett.

Az eddigi folyamattal kapcsolatos információk a NÉBIH honlapján érhetőek el. 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés