2022.08.15., hétfő , Mária

Élelmiszergazdaság

2021. május 18. kedd • 15:33

Befektet a Kometába az MFB Invest és a Zito-cégcsoport

Befektet a Kometa 99' Zrt.-be az MFB Invest Zrt. és a horvát Zito-csoport, a lépés 5,1 milliárd forintos tőkeemelést tesz lehetővé a húsipari vállalatnál - jelentette be Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezetője.

A befektetést rögzítő szindikátusi szerződés hétfői aláírásakor készült, a kaposvári önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott hangfelvétel szerint az MFB Invest 3,3 milliárd forinttal, a Zito 1,8 milliárd forinttal szállt be a cégbe.

fotó: Kometa

Giacomo Pedranzini a Zito-csoportról elmondta, hogy családi vállalkozás, amely mezőgazdasági tevékenységgel, azon belül gabonakereskedelemmel, takarmányelőállítással, s egyebek mellett sertéstenyésztéssel foglalkozik.

Balczó Barnabás, az MFB Invest vezérigazgatója arról szólt, hogy a szerződés aláírását hosszú tárgyalási folyamat előzte meg. Úgy vélte, a közös eredményes munkára garanciát jelent az évtizedek óta Magyarországon élő és ezt az időt a Kometának szentelő Giacomo Pedranzini, a Kometa dolgozói, valamint az is, hogy Kaposvár és a város polgármestere "a cég oldalán áll".

Zozo Ljubicic, a Zito-csoport igazgatósági tagja azt közölte, hogy a Zito és a Kometa együttműködése öt évre tekint vissza, ez alatt a Kometa a csoport legjelentősebb partnerévé vált. "Örülünk, hogy részünk lehet a Kometa fejlődésében, a húsipari vállalat növekedése a Zito növekedéséhez is hozzájárul" - fogalmazott.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a somogyi megyeszékhely 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kometában, hogy segítsen az akkor nehéz helyzetbe került cégen, biztosítsa a dolgozók és a beszállítók megélhetését.

Kaposvár közgyűlése öt évvel később arról döntött, hogy a Kometa kivásárolja a cég önkormányzati részvényeinek nagy részét. A társaság 2017 végétől 2020 végéig négy részletben, 1 milliárd 735 millió forintot fizetett a város 33 százaléknyi tulajdonrészéért, 265 millió forint névértékű, a mostani tőkeemelést megelőzően 5 százaléknyi tulajdonrész Kaposvárnál maradt.

A Kometa 2013-hoz képest megháromszorozta árbevételét, s több mint 800 embert, főként Kaposváron és a környéken élőket alkalmaz - mondta a polgármester.

A politikus szólt arról, hogy Kaposvár másfél évvel ezelőtt kezdődött újraiparosítási programjában meghatározó szerepe van a gépiparnak, a zöldgazdaságnak és az élelmiszeriparnak.

A város elsősorban ezen fejlesztésektől várja a munkahelyek bővülését, a munkabérek emelkedését és a teljes foglalkoztatottság elérését - közölte. Utóbbiról azt mondta: a célhoz közel van a somogyi megyeszékhely, ahol az elmúlt 20 évet tekintve idén áprilisban voltak a legkedvezőbbek a munkanélküliségi adatok.

A Kometa kedden az MTI megkeresésére közölte: a két új befektető - a kaposvári önkormányzat mellett - kisebbségi tulajdonos lesz, a cég többségi tulajdona továbbra is az olasz Pedranzini és Ruffini családé.

Kitértek arra is, hogy a Kometa több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények. A társaság az értékesítésből 2019-ben 46,5 milliárd forint, 2020-ban 54,2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az export részaránya 2019-ben 47, tavaly 43 százalék volt.

A Kometa legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország.

agrotrend.hu / MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.