2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Élelmiszergazdaság

2019. március 10. vasárnap • 11:11

Biotojás előállító mobil baromfiólak Németországban

A Günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schäwibisch hall) vidékeken a gazdák között.

A program célja a biotojás termelés növelése az országban. Ugyanis egy év alatt az országban eladott tojásoknak csak 8,3 %-a biotojás, 60 %-a zárt technológiákkal előállított mélyalmos tojás, 15,7 %-a szabadtartásos tyúkoktól és 11,5 %-a pedig kiscsoportos (háztáji, házkörüli) tartásból származik - írja a német Maschinenring Magazin.

Az innovációnak az egyszerűsége miatt lehet nagy jövője - fotó: pixabay.com

Az egyik mintafarmot a Ritter család birtokán alakították ki. A család 60 ha területen ökogazdálkodik, amelyből 7 ha az erdő. A szántón főleg takarmánynövényeket, tritikalét, sörárpát és kukoricát, ill. búzát és repcét termelnek.

Az állattartásukban 25 tejelő tehén és szaporulata, húsállományú borjútartás, biotojás előállító mobil tyúkállomány és hidegvérű lótartás szerepel. A traktoraikba saját előállítású, szűrt és nyálkátlanított repceolajat használnak üzemanyagként.

Egy-egy napelemekkel is felszerelt mobil baromfiólban 200 tojót telepítenek, és természetes körülmények között, szabadtartásban tartják azokat, csak biotakarmányokkal etetik az állományt. A mobil ólakat ideiglenes kerítéssel bekerített szabad földterületeken mozgatják, változtatva az ólak helyét.

agrotrend.hu / Maschinenring Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.