Hírek
Csak az egység győzheti le a kettős minőségű termékeket
Amíg nem tisztázódik ezen kérdés, megfontolandó, hogy Magyarországon termelt alapanyagokból és feldolgozott terméket válasszanak a vásárlók.
– Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban.
Zsigó Róbert: az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség – fotó: AM
Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság (EB) tavaly kezdte meg az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket
- Belgiumból,
- Németországból,
- Franciaországból,
- Hollandiából,
- Csehországból,
- Szlovákiából,
- Ausztriából, illetve Magyarországról
szereztek be.
A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között.
– Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége – idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét.
A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az EB Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait.
– Amíg nem tisztázódik az ügy, és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés, addig az AM mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor – jelentette ki Zsigó Róbert.
agrotrend.hu / MTI