Hírek

Csak az egység győzheti le a kettős minőségű termékeket

Amíg nem tisztázódik ezen kérdés, megfontolandó, hogy Magyarországon termelt alapanyagokból és feldolgozott terméket válasszanak a vásárlók.

– Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban.


Zsigó Róbert: az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség – fotó: AM

Az államtitkár felidézte, hogy az Európai Bizottság (EB) tavaly kezdte meg az uniós tagállamokban ugyanazon gyártó, ugyanazon termékeinek az összehasonlító vizsgálatát. Első körben 64 terméket ellenőriztek, amelyeket

  • Belgiumból,
  • Németországból,
  • Franciaországból,
  • Hollandiából,
  • Csehországból,
  • Szlovákiából,
  • Ausztriából, illetve Magyarországról

szereztek be.

A vizsgálatok 20 terméknél találtak egyértelmű különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon terméke között.  

– Nem legenda az élelmiszerek kettős minősége – idézte fel Zsigó Róbert az illetékes uniós biztosnak a vizsgálatok eredményeiről alkotott véleményét.

A 64 termék ellenőrzését követően 2018 decemberében az EB Kutatóközpontja már 19 uniós tagországból származó, 100 féle termékre terjesztette ki további vizsgálatait.

– Amíg nem tisztázódik az ügy, és nem lesz megnyugtató uniós szintű rendezés, addig az AM mindenkinek azt javasolja, hogy a Magyarországon termelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott terméket válassza vásárláskor – jelentette ki Zsigó Róbert.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés