2023.06.09., péntek , Félix

Élelmiszergazdaság

2022. január 25. kedd • 10:45

Csirkehiány várható

Emelni kell az átadói árakat a baromfi ágazatban, különben egyre több termelőnek nem éri meg a baromfi tenyésztése – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója. Csorbai Attila emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben a költségek jelentősen nőttek az ágazatban, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten befagyasztja a kormány.

A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: nem alapvetően a fogyasztói ár rögzítése az oka annak, hogy adott esetben a termelés csökkenhet, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem valójában az, hogy az átadói árak nem tudták eddig a baromfitartók olyan mértékben emelni, mint ahogyan a költségeik felmerültek - írja az Infostart.

Csorbai Attila emlékeztetett, hogy a tavalyi évhez képest a takarmány ára a másfélszeresére, a gáz ára ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mindegy háromszorosára nőtt, amik olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknak, amit szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni.

Annak okai, hogy a baromfitartók miért nem tudták eddig megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet–kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat – magyarázta az elnök-vezérigazgató.

Fotó: Getty Images

Csorbai Attila elmondása szerint ideig-óráig előfordulhat az, hogy valaki nem termel jövedelmezőséget, ennek ellenére fönntartja a tevékenységét, hiszen minden termékpályán vannak jobb és rosszabb időszakok.

De az, hogy tartósan veszteséget termeljen egy-egy ágazat, az nem képzelhető el, mert ebben az esetben nyilván a termékpálya leghátulja, tehát a termelő fogja azt mondani, hogy „köszöni szépen, ebben a tevékenységben nem akar részt venni”, és onnantól kezdve viszont ez a helyzet végigfut a termékpálya egészén: ha a termelő nem helyez le megfelelő mennyiségű csirkét, akkor 6 hét múlva nem jelenik meg a vágócsirke a vágófeldolgozó-üzemeknél, így a boltokba sem fog tudni szállítani.

Tulajdonképpen ez egy lavinát indíthatna meg, ha a fogyasztói áraktól függetlenül nem tudnák az átadói árakat a kereskedelemben megemelni – foglalta össze a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója.

agrotrend.hu / Infostart

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.