Élelmiszergazdaság

Piac

Csökken a hazai máktermelés

Már-már kartellár van a Mars téri piacon, a sima mákot mindenki 2, a daráltat 3 ezer forintért adja kilónként. Termelése egyre inkább visszaszorulóban van, területe folyamatosan csökken.

– Ez a karácsony idén érdeklődés hiányában elmarad – panaszkodott a Mars téri piac nagycsarnokában az egyik árus, aki mákot is kínál, ami a mórahalmi Tündérkerttől érkezik, ötkilós kiszerelésben. A sima ára kétezer, a darált máké 3000 forint kilónként és ez az ár egységesnek tűnik, szinte mindenütt ennyi. Rákérdezve a különbségre, kiderül, speciális szerkezet kell hozzá, ha túldarálják és olajos lesz, könnyen és gyorsan megavasodhat a mák – írja a delmagyar.hu.

fotó: publicdomainpictures.net

Osztrák import

– Békési mákot árulunk, a termelőnek 5 hektárja van belőle, de egyharmada lefagyott az idén – mondta Kántor Brigitta. Nála a sima mák kilója 1980, a darálté 2980 forint. Találtunk domaszéki saját termelésű mákot, és Mórahalomról érkezőt is. Az utóbbit Modra Ferencné kínálta a szokásos Mars téri egységáron. – Nagy volt a szárazság, kisebb lett a gumó, kevesebb mák termett nálunk a szokásosnál – válaszolta érdeklődésünkre az őstermelő.

Az egyik multinál 20 dekás kiszerelésű darált mákot találtunk, 549 forint volt egy zacskó, a mák származási helye Ausztria. A sima máknak csak a helyét láttuk, a kiírás szerint 449 forintba kerül negyed kiló.

Kisebb hozam

Gyorsuló ütemben csökken a mák vetésterülete Magyarországon, míg 2014-ben több mint 9 ezer hektáron termelték, 2018-ra ez csaknem harmadára esett vissza. Ezen belül a legfontosabb termőterületen, a Dél-Alföldön 4,9 ezer hektárról, 1,8 ezer csökkent. A terméshozam is kisebb, a korábbi egy tonnát már nem tudta a mák az elmúlt két évben, legutóbb csupán 670 kilót produkált egy hektár a Dél-Alföldön.

Ópiumtartalom

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, ám szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre csupán 499 négyzetméterig ültethető, és csak olyan fajta, amelynek ópiumtartalma nem haladja meg a 0,06 százalékot. E terület és százalék felett van az ipari mák, termesztéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet engedélye szükséges.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook