2023.06.01., csütörtök , Tünde

Élelmiszergazdaság

2016. szeptember 09. péntek • 09:14

Csúcsra járnak a világpiaci élelmiszerárak

Augusztusban a szemes terményeket kivéve drágult az összes alapvető élelmiszer-alapanyag. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára emelkedett, a búza, kukorica és rizs ára viszont csökkent az optimistább termelési kilátásoknak köszönhetően.

Júliusban még enyhén csökkent, de az előző hat hónapban rendre emelkedett az árindex. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,9 százalékkal 165,6 pontra, tizenöt havi csúcsra nőtt az előző havi 162,5 pontról.

Az ENSZ szakosított szervezetének előrejelzése szerint idén 2566 millió tonna gabonát takaríthatnak be szerte a világon, az előzetes becslésekhez képest 22 millió tonnával többet. A növekedést a világszerte kiemelkedő búza- és az inkább csak az amerikai piacon felfutó kukoricatermésnek tulajdonítják a szakértők. Ugyanakkor lényegében változatlan szinten marad a gabona iránti kereslet, élén a kukoricával és az alacsonyabb minőségű takarmánybúzával.

A gabona árindex augusztusban 3,0 százalékkal 143,6 pontra csökkent az előző havi 148,1 pontról, a többi négy alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi ára viszont a júliusi megtorpanás után belehúzott augusztusban.

Új szelek fújnak a tej és tejtermékek nemzetközi piacán is, ez tükröződött a tejtermék árindexen, amely 8,6 százalékkal 154,6 pontra nőtt. Az Európai Unióban csökkent a tejtermelés, és visszaesett a csendes-óceáni térség várható exportpotenciálja is.

A növényi olajok ára 7,4 százalékkal emelkedett, mert a pálmaolaj erősen drágult. Utóbbi arra vezethető vissza, hogy a vártnál kisebb malajziai termés és a szűkös raktárkészletek mellett növekedett a kínai, az indiai és az uniós importigény.

A cukorárindex 2,5 százalékkal 285,6 pontra, közel hatéves csúcsra emelkedett, majdnem megduplázódott a tavaly augusztusi 163,2 pontról. Szakértők e mögött az erősödő brazil valutát, továbbá az inkább hazai piacokon értékesített termény miatti szűkülő exportpiacok együttes hatását sejtik.

A húsfélék ára alig változott, a júliusi 161,7 pontról 162,2 pontra nőtt, míg tavaly augusztusban még 170,8 ponton állt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a FAO a mezőgazdaságnak a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített, júliusban közzétett jelentésében még azt jósolta, hogy stabilak lesznek az árak, mert lassabban növekszik majd az élelmiszerek iránti globális kereslet, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.