2020.02.25., kedd , Mátyás

Élelmiszergazdaság

2018. október 19. péntek • 12:33

Debrecen lesz az élelmiszerbiztonság központja

Tudományos-üzleti összefogással veszi fel a város egyeteme a harcot az élelmiszer-hamisítás ellen

Egy nemzetközi összefogásban fejlesztett, blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere.

A jelentős magyar részvétellel létrejött eljárás már messze nem csak kísérlet, termelők, kereskedők és fogyasztók milliói használják napi szinten Ázsiában, és pilot projektek indultak Amerikában és néhány európai országban - olvasható az egyetem közleményében.


A fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozás október 18-án megállapodott a Debreceni Egyetemmel - fotó: DE

Az élelmiszerbiztonság az Európai Unió egyik legfontosabb és leghatékonyabb együttműködési területe, illetve azon kevés témák egyike, amelyben gyakorlatilag nincs jelentős nézetkülönbség a tagországok között. Ugyanakkor az élelmiszerláncok felügyelete,

az ellenőrzés működtetése nemcsak költséges, de a jelentkező anyagi terhek egyenlőtlen arányban oszlanak meg a lánc tagjai között

Emellett a töredezett, többlépcsős jelenlegi rendszert számos ponton és sokan igyekeznek kijátszani, nem egyszer sikerrel. További hátránya a ma használt megoldásoknak, hogy a teljes lánc információi a fogyasztók számára nem hozzáférhetők.

Ágazati szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy a jövő mezőgazdaságának fontos eleme a transzparencia

A vásárlói tudatosság folyamatosan növekszik, ezzel együtt nő az igény az ellenőrzött és egészséges élelmiszerek iránt is. Ez a megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait.

Az új technológia az élelmiszer – például a sertéshús – útját a termelőtől, tenyésztőtől egyetlen folyamatként kezeli egészen a vásárlás időpontjáig, a keletkezett adatokhoz pedig egy mobilalkalmazáson keresztül a vevők éppúgy hozzáférnek, mint az élelmiszerlánc bármely szereplője, vagy az ellenőrző hatóságok emberei.

Az adatsorok biztonságát a ma ismert egyik legerősebb adatvédelmi eljárás, a kriptovalutákhoz kifejlesztett blokklánc (blockchain) technológia adja

Egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának követése az eljárással kevesebb, mint 1 dollár. Ez töredéke a ma elterjedt megoldások költségének, és az eljárás, ahogy terjed, egyre biztonságosabb és olcsóbb lesz.

Ahol ezt használják, szinte megszűnt

  • az élelmiszer-hamisítás,
  • az adóelkerülés,
  • eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok,
  • és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat.

Mindezen előzmények után döntött úgy az eljárás hazai képviseletét ellátó Laurel Cégcsoport és a Debreceni Egyetem (DE), hogy többszintű együttműködést alakítanak ki.

Az 2018. október 18-án aláírt megállapodás alapján a DE a fejlesztőcég munkatársai kiképzik az oktatói gárdát, és az egyetemmel közösen kidolgozzák az oktatási anyagokat és tematikákat. Erre támaszkodva az intézmény rövid időn belül beemelheti képzési rendszerébe a blockchain technológia és az erre épülő, transzparens élelmiszerbiztonsági rendszerek oktatását.

Cél, hogy az egyetem rövid idő alatt nemzetközi kompetenciaközponttá váljon az élelmiszer-biztonság és -nyomon követés területén

Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a fejlesztők az egyetemmel együttműködve, közös kutatás-fejlesztési programok során tovább fokozzák a rendszerbe bevont élelmiszerek biztonságát.

agrotrend.hu / DE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.