Élelmiszergazdaság
Piac
Drága lesz az idei bejgli
Miközben az otthoni konyhákon még csak az ünnepi sütemények tervezése zajlik, a cukrászdák műhelyeiben már javában tart a nagyüzem. Az egyik kaposvári pékség üzemében is mákos és diós bejglikkel voltak tele a sütők ottjártunkkor. Az idei karácsonyra az alapanyagok árának emelkedése miatt tíz százalékkal többe kerül majd a karácsony megszokott finomsága.
Rudakban állnak már a bejglik a kaposvári cukrászüzemekben – írja a sonline.hu.
fotó: pixabay.com
– Miután a tészta elkészül, ötven percet pihentetjük, majd nagy pontossággal kinyújtjuk. Nálunk igazi dió és mák kerül bele, soha nem használunk semmilyen adalékanyagot – magyarázta Keszi László, pékmester.
Hozzátette: a bejgli tetejét hagyományosan tojással kenik meg, majd a félkilós darabok 35 percig sülnek. A napokban már háromszáz készült, de karácsonyig elérik az ezer darabot.
– Én mindig a hagyományos receptet használom, számomra a bejglinél a legfontosabb a természetes töltelék, ez adja meg az igazi ízét – mondta el Keszi László.
– Átlagosan tíz százalékkal drágult idén a bejgli, mert a töltelékbe való dióért és a mákért is többet kell fizetni – mondta el a sonline.hu-nak Ojtó Lajos, az egyik kaposvári pékség tulajdonosa.
Hozzátette: a félkilós kiszerelésű karácsonyi finomságot 1200 forintért kínálják. Nagy a kereslet, érdemes már most leadni a rendelést.
– Mivel nem teszünk a karácsonyi süteményekbe tartósítószert, ezért az ünnepek előtti két hétben készítjük el, a sláger továbbra is a bejgli, de sokan keresik a mézeskalácsokat, a puszedliket, linzereket, valamint az almás, fahéjas finomságokat – sorolta Ojtó Lajos.
Elmondta azt is, hogy a tapasztalatai szerint egyre többen az otthoni sütés helyett a cukrászdákat választják és főként az ünnep előtti készülődés miatt sok teendőbe már nem mindig fér bele a többféle sütemény sütése.
Szennában a siker titka a türelem
Miszlang Jánosné családjának karácsonyi asztalára minden évben kerül diós és mákos bejgli. A szennai nyugdíjas közel negyven éve süti a hagyományos karácsonyi finomságot szeretteinek, bejglijének egyetlen családtag sem tud ellenállni.
– Egy régi Horváth Ilona szakácskönyv receptje alapján készítem, de a recepthez a saját tapasztalataimat is vegyítem, s így készítem el a tésztát – mondta el Miszlang Jánosné. Megjegyezte: a sikerének egyetlen titka van: a türelem.
– Ki kell várni azt az időt, mikor már szépen megkelt a tészta, majd tojással megkenni és nagyon lassan sütni – tette hozzá az asszony.
Tíz százalékkal drágább lesz a bejgli az idei karácsonyra
agrotrend.hu / sonline.hu