2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Élelmiszergazdaság

2019. október 01. kedd • 18:25

Drágulás várható a tejpiaci termékekben

Meghallgatásra talált a tejtermelők óhaja, az elmúlt évek stagnálása után enyhén emelkedtek az árak a hazai piacon A drágulás a következő hónapokban is folytatódhat, ezzel pedig csökkenhet a növekvő önköltségek miatti veszteség szintje az ágazatban.

A termelők még a nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a felvásárlási árakat a növekvő költségekhez kellene igazítani. Az árak ugyanis két és fél éve 90 és 100 forint között mozognak, ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni a termelési költségeket. A gazdaságokra mind nagyobb teher hárul a folyamatosan emelkedő bérköltségek, az ipari energiaárak és az erősödő infláció gyors ütemű emelkedése miatt - írja a Magyar Nemzet.

A közelmúltban is szóban forgó áremelkedés már a küszöbön áll - fotó: flickr.com

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, bár az ártárgyalások mindig üzleti titoknak minősülnek, de iparági információk szerint az elmúlt hetekben szerényebb mértékű drágulás zajlott a piacon. Eltérő mértékben ugyan, de 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és az áruházláncok.

A szakember szerint a drágulás az előttünk álló hónapokban várhatóan folytatódik. Ebbe az irányba mutat az euró-forint árfolyam alakulása, valamint a nyerstej külpiacokon tapasztalható magas ára is.

– Továbbra sincs tejfelesleg Európában, novemberben újabb áremelési hullám futhat végig az ellátási láncon – fogalmazott Harcz Zoltán.

A hazai nyerstej felvásárlási ára május és augusztus között változatlanul 98 forint körül alakult, a külpiacokon viszont rendre magasabb árat kínáltak a felvásárlók.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ adatai szerint négy hónap alatt több mint 15 százalékkal nőtt az exportár, meghaladva így a 105 forintos kilónkénti szintet. Nem csoda tehát, hogy egyes gazdaságok elcsábultak, és az alapanyagul szolgáló nyerstejet nem a hazai feldolgozóknak adták el, hanem külföldi partnereiknek szállították ki.

A terméktanács szerint mindez előre látható volt: május és augusztus között 12 százalékkal kevesebb nyerstej került a hazai feldolgozókhoz. Nőtt ugyanakkor az itthon eladott tejtermékek mennyisége.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.