2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Élelmiszergazdaság

2022. január 07. péntek • 10:37

Egekben a búza ára

Raskó György agrárközgazdász szerint a pékségekben olyan termékek ára is emelkedik, ahol azt a piac nem indokolná.

Kétszer annyiba kerül jelenleg egy tonna búza, mint tavaly ilyenkor. Az InfoRádiónak nyilatkozó agrárközgazdász, Raskó György szerint egyértelműen spekuláció hajtja fel az árakat.

fotó: pixabay.com

"Előfordulhat, hogy még további áremelkedés történik. Jelen pillanatban ennek a jelei láthatók is, hiszen január elején elképesztő drágulás kezdődött annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló termelés és készlet abszolút elegendő" - fogalmazott Raskó György.

Ebből szerinte következik, hogy spekuláció történik.

A Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnökétől származó információink szerint "direkt tartják vissza a búzát", így egy év alatt 3-4 évnyi profittal számolhatnak. Hogy ez lehet-e a spekuláció, amire most sokan gondolnak a búzánál, arról Raskó György azt mondta, a magyarok is spekulálnak, de "világpiaci spekulációról" is szó van.

"A chicagói tőzsdei jegyzés, a párizsi gabonatőzsdei jegyzés is közrejátszik a folyamatban. Amiben reménykedni lehet, hogy megáll az emelkedési trend, történik valamiféle visszarendeződés. De ez az idei nyár előtt nem derül ki" - részletezte.

A mesterségesen generált folyamat idején viszont a világon mindenütt magasabb az infláció, amely így a fogyasztói árakban is hamarosan jelentkezni fog, hisz a pékek is drágábban jutnak liszthez. Erről Raskó György úgy vélekedik, az alapanyag ráadásul még kevesebb mint 20 százaléka az árnak, miközben a többi összetevő is drágul a pékárutermelésben; az energia is és a munkaerő is.

"De olyan mértékű áremelésre, mint amilyen tavaly ősszel volt, nem kell számítani" - tette hozzá.

Hogy a pékségekben miért tapasztalni mégis hétről hétre akár 10-20 százalékkal durvább árcímkéket, arról Raskó György azt mondta: ha a kereskedő azt olvassa vagy hallja, hogy "inflációs várakozások vannak" az emberekben, olyan termékkörökben is drágít, ahol nem lenne rá szükség.

agrotrend.hu / infostart.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.