2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Élelmiszergazdaság

2023. január 11. szerda • 13:54

Egy fontos élelmiszernek eshet az ára a közeljövőben

Tartósan csökkenhet az étolaj ára. Az ukrajnai jó termés és a pánikfelvásárlás megszűnése vezethet az árcsökkenéshez.

Optimista várakozások szerint az étolaj világpiaci árának tartós csökkenése rövidesen lefékezheti a fogyasztói árak emelkedését. A felvásárlási árak egyelőre mérsékelt csökkenése egyelőre a fogyasztói árakban nem hoz lényeges változást a környező országokban, de visszább fogja az árak emelkedését. Ezt alátámasztják az ENSZ decemberi adatai is - írja a napi.hu.

Magyarországon a napraforgó étolaj is az árstopos termékek közé tartozik. Egy liter olaj átlagosan 720 forintba kerül a hazai üzletekben. Az étolaj piaci áron idehaza 1200-1400 forintba kerül. Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint a napraforgó étolaj kiskereskedelmi beszerzési árai november óta pár forinttal csökkennek, néhány forinttal az eladási ár alatt alakulnak.

Fotó: Getty Images

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 48,2 százalékkal nőtt az étolaj fogyasztói átlagára 2021 és 2022 októbere között. Magyarországon a rögzített árnak köszönhetően 1,2 százalékos volt az áremelkedés, de a környező országok többségében meghaladta a drágulás az uniós átlagot:

  • Csehországban 51,9 százalékkal,
  • Szlovákiában 72,5 százalékkal,
  • Szlovéniában 52,8 százalékkal emelkedett egy év alatt az érolaj ára.
  • Romániában 46,8 százalékos volt a drágulás.

Közben kiderült, hogy Ukrajnában a harcok ellenére sikerült időben betakarítani a napraforgót, a termésmennyiség is meghaladta a várakozásokat, elérte a 10 millió tonnát. Részben az alacsony ukrán belföldi kereslet miatt több mint 4,5 millió tonna jutott exportra, ennek valamivel több, mint a fele az Európai Unióba érkezik.

A következő hónapokban várhatóan tovább csökken az olajosmagvak világpiaci ára, az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy a fogyasztók mikor érzékelnek ebből bármit is - írja a gazdasági újság.

agrotrend.hu / Infostart

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.