2020.04.03., péntek , Buda,Richárd

Élelmiszergazdaság

2016. augusztus 20. szombat • 08:45

Egy hónap alatt 30 százalékkal emelkedett a sajt ára

Kétségtelen tény, hogy a hazai nyerstej árak csökkenése júliusban is folytatódott, azonban a csökkenés üteme lényegesen lelassult. Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor már merőben más tendenciákat látunk.

A spot (azonnali) piaci nyerstej árak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-július hónapokban volt megfigyelhető, augusztus hónapban az árak kis mértékben, de tovább emelkedtek.

A nyerstej spot piaci (Verona) ára 2016 augusztusában 44%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 51%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 70%-kal a fölözött pasztörizált tej spot piaci ára. A Lodi nyerstej spot piaci ára 2016 augusztusában 48%-kal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 58%-kal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 78%-kal a fölözött pasztörizált tej spot piaci ára.

A nyerstej holland spot piaci ára 2016 augusztusában 64%-kal haladta meg az áprilisi árat.

A németországi (Hannover) sajtárak (Gouda, Edamer) jellemzően 30%-os áremelkedésen vannak túl az elmúlt négy hónapban. Ez azért fontos adat, mivel 2015-ben több mint 25 000 tonna (!) sajt érkezett Németországból hazánkba. A 40%-os zsírtartalmú tejszín 2016. augusztusi ára 50%-kal magasabb az áprilisi árnál.

A hazai nyerstej kiviteli árak trendje tipikusan megegyezik a spot piaci trenddel. A májustól mérhető javulás a kiviteli árakban is érezhető, a májusi még enyhe növekedést követően a júliusi 80,15 Ft/kg export ár már 43%-kal (!) magasabb, mint az áprilisi ár.

(A közleményben szereplő piaci adatok a http://www.clal.it és a http://ec.europa.eu oldalakról származnak.)

agrotrend.hu / elelmiszer.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.