2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Élelmiszergazdaság

2018. július 06. péntek • 09:27

Egymásnak feszültek az amerikai gazdák és a nagy élelmiszergyártók

Az Egyesült Államok szójaolaj, repce és cukorrépa termésének közel 90%-a génkezelt. Az USA kormánya ezeket fel szeretné tüntetni az ételek csomagolásain.

A világ vezető élelmiszer vállalatai és az Egyesült Államok gazdálkodói egymás ellen szállnak harcba, miközben a kormány, a genetikailag módosított összetevőket fel szeretné tüntetni az ételek csomagolásain. - írja a Successful Farming oldala.

A nagyvállalatok többnyire azt szeretnék, hogy a gyártóknak kötelező legyen az élelmiszereken feltüntetni az összes olyan hozzávalót, amelyek genetikailag módosítottak.

Ezen a véleményen van például a Nestlé és még számos riválisa, akik kérik az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumát, hogy a gyártók legyenek kötelezve az összes génkezelt hozzávalónak a feltüntetésére. Ilyenek minősül a repce, a szójaolajak vagy éppen a répából származó cukor is. 

A fogyasztók szeretnék tudni, hogy mi van abban, amit elfogyasztanak. Mi úgy gondoljuk, hogy megérdemlik azt, hogy átlássák mit esznek meg nap, mint nap. Ez vállalatunk egyik irányelve

- jelentette ki Kate Shaw, a Nestlé egyik szóvivője.


A Nestlé szeretné tudatni vásárlóival, hogy mit fogyasztanak - fotó: Pixabay

Az egyes társaságok, mint az Amerikai Cukorrépa Egyesület, vitatkoznak ezzel az állásponttal, hiszen termékeiket olyannyira finomítják, hogy mire a feldolgozott ételbe kerülnek az összetevők, addigra nem tartalmazzák a módosított géneket. Ezáltal nem kellene feltüntetni őket, mint génkezelt hozzávaló.

A jog nagyon pontosan megfgalmazza, hogy ez a szabályozás csak azokat az összetevőket fogja érinteni, amelyek tartalmaznak módosított géneket. Az olyan összetevőket, mint a cukrot vagy egyéb más finomított alapanyagot, amelyek nem tartalmaznak kezelt géneket, továbbra sem kellene feltüntetni, mint génkezelt hozzávaló

– közölte Luther Mark, az Amerikai Cukorrépa Egyesület vezetője.

A szakember arról is beszélt, hogy nincs gond az élelmiszerek átláthatóságával, de be kell látni, hogy nagyon sok téves információ van jelenleg a boltok polcain.

Amenniyben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma nem teszi kötelezővé az összes génkezelt összetevő feltüntetését, akkor a vállalatok fogják eldönteni, hogy miként jelöli meg őket. Ebben az esetben még nagyobb feszültségek alakulhatnak ki a vállalatok és az összetevők beszállítói között.

agrotrend.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.