2022.05.25., szerda , Orbán

Élelmiszergazdaság

2022. január 04. kedd • 12:39

Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok

Egyre egészségesebben étkeznek a magyarok, ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is. Eszerint az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazánkban, ahogyan tejtermékekből is több fogyott a mögöttünk hagyott években.

A KSH adatai azt mutatják, hogy míg egy átlagos magyar fogyasztó 2010-ben évente 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztott, 2020-ra ez a mennyiség mindkét kategóriában emelkedett.

fotó: pxhere.com

Gyümölcsből 46,6 kilogrammot, zöldségből pedig 60,3 kilogrammot fogyasztottunk az új évtized elején. A tejtermékek esetében ugyan a növekedés üteme ennél lassabb volt, de az emelkedés töretlen. Tíz év alatt az egy főre jutó tejtermékfogyasztás 71,3 kilogrammról 79,9 kilogrammra nőtt.

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást, ugyanis a KSH a legszegényebb rétegekben mérte a legnagyobb növekedést. 

A társadalom legszegényebb jövedelmi tizedében a gyümölcsfogyasztás 16,4-ről 31 kilogrammra, a zöldségfogyasztás 25,9 kilogrammról 45,8 kilogrammra, a tejtermékfogyasztás pedig 54,3 kilogrammról 67,2 kilogrammra nőtt. A miniszter szerint ez is jól jelzi, hogy egyre több honfitársunk engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.

A kormány és a magyar emberek munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedben nagymértékben javult a lakosság életszínvonala, megfizethetőbbé váltak az egészséges táplálkozás alapját jelentő élelmiszer-kategóriák  – hívta fel a figyelmet Nagy István. 

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2010 óta jelentősen növekedett a magyar lakosság elkölthető jövedelme. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek megduplázódtak tíz év alatt, és az inflációt figyelembe véve a reálkeresetek is 59 százalékkal emelkedtek, vagyis a keresetek vásárlóértéke nagymértékben növekedett. A bővülés 2021-ben is folytatódott, az első három negyedévben a bruttó keresetek 8,5 százalékkal emelkedtek, miközben az élelmiszerek fogyasztói ára 3,3 százalékkal lett magasabb.

– A kedvező tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik, ugyanis a magyar gazdaság sikeres újraindítása lehetővé teszi, hogy támogassuk a családokat és a nyugdíjasokat. A gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat, az átlagbér adószintjéig. Az adó-visszatérítés történelmi jelentőségű lépés, soha egyetlen kormány sem hagyott még ilyen nagy összeget a családoknál – emelte ki a tárcavezető. A kormányzati intézkedéseket sorolva jelezte: a tavalyi év második felére eső, a korábbi várakozásokhoz képest magasabb infláció miatt pótlólagos emeléssel, nyugdíjprémiummal korrigálták a nyugdíjakat, januártól pedig kétszázezer forintra emelkedett a minimálbér.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.