2021.10.24., vasárnap , Salamon

Élelmiszergazdaság

2019. május 12. vasárnap • 11:10

Egyre nagyobb a kereslet a fagyasztott málna iránt

Az IEG Vu agrárüzleti portál szerint jelenleg a fagyasztott málna áraiban tapasztalható kis emelkedés kikövezi az utat az egy éven belüli teljes visszarendeződés felé.

Az április 15-17-i, athéni Polaris B2B rendezvény után és alatt hallott vélemények alapján a fagyasztott málna ára végre emelkedésnek indul a szezon kezdetével. A fő európai feldolgozó országok (köztük Ukrajna) teljesen kifogytak vagy nagyon alacsony készletekkel indították 2019-et, bár az alacsony kereslet csökkentheti a feldolgozók elvárásait. 
– Lengyelország és Ukrajna gyakorlatilag kifogyott a málnából. Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a kereskedők nem sietnek vásárolni – nyilatkozta egy feldolgozó az IEV Vu-nak a Polarison, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).


Egyre keresettebb a fagyasztott málna - fotó: pixabay.com

A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti és a lengyel gazdák fent fogják hagyni a vesszőkön málnát. Az előző évben, Lengyelországban 50%-os volt a szüret. Ennek ellenére a feldolgozók által fizetett árak olyan alacsonyak voltak, amiért a gazdák már nem voltak hajlandóak leszedni a gyümölcsöt, és ez az idén is megtörténhet, azzal a kockázattal, hogy a termék végül akár el is tűnhet a lengyel piacról.

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal. Ott a málnát leszedik, feldolgozzák, majd Lengyelországba szállítják, ahol méret és minőség alapján osztályozzák, és újra exportálják, főleg az EU-n belüli országokba.

Szerbiában is tiltakoznak a termelők az alacsony nyersanyagárak ellen, valamint a környező országokból, mint például Koszovóból származó import fagyasztott málna ellen. Néhány jelentés szerint a Sirogojno – fagyasztott termékekre szakosodott – élelmiszeripari vállalat aláírt egy termeltetési szerződést a nyugat-szerbiai málnatermesztőkkel 120 RSD/kg (1,13 USD/kg) áron, ellenben az ország többi termesztője 152 RSD/kg árat kérne.

Az árak várhatóan magasabbak lesznek, mint 2018-ban, de messze nem olyan magasak, mint az „aranykorban”, 2015-ben, mikor a származás függvényében a fagyasztott málna törmelékét is el lehetett adni 3,00-3,05 euro/kg (3,34-3,39 USD/kg) áron.

Az egész gyümölcsök ára várhatóan növekedni fog a tavalyi rossz minőségnek köszönhetően, mivel a kereskedők jelenleg is azzal szenvednek, hogy prémium minőséget vagy ahhoz közelit találjanak a piacaikra. Ugyanakkor a málnatörmelék piaca megállt és továbbiakban sem lesz nagy kereslete.

A globális fagyasztottmálna-export mennyisége 2018-ban stabilan 271 000 tonnán állt, ami csak 1%-kal magasabb az előző évi 269 000 tonnához képest.

Szerbia mutatta a legnagyobb növekedést exportjában (+10,17%), így nyerve piaci részesedést Belgiumban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban Lengyelországgal szemben, amelynek az exportja 8,75%-kal csökkent az alacsony termésnek köszönhetően.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.