2020.07.16., csütörtök , Valter

Élelmiszergazdaság

2019. március 01. péntek • 11:58

Egyre népszerűbbek a bioélelmiszerek

Hetedik alkalommal szerveztünk önálló Közép-Kelet Európa szekciót a világ legjelentősebb biotermék vásárán: a nürnbergi Biofach Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bio-áru Szakkiállításon Magyarország mellett Csehország, Románia, Ukrajna, Örményország, Litvánia és Moldova is bemutatkozott.

Hét év alatt elértük, hogy Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén, és évente egyszer, a Biofach részeként magas szintű szakpolitikai képviselők vitatják meg a közép-kelet európai országok ökológiai gazdaságának aktuális helyzetét - írja a biokutatas.hu.

A jubileumi 30. Biofach szakkiállításon felértékelődött Magyarországra a figyelem - fotó: biokutatas.hu

A jubileumi 30. Biofach rekordot döntött: az idén 140 országból több mint 50.000 szakmai látogatót és összesen 3.273 kiállítót regisztráltak február 13-16. között Nürnbergben. Ebben a szakmai miliőben felértékelődik a Magyarországra eső figyelem, amely régiós összefogással fokozható.

Erre a meggyőződésre alapozva szerveztük meg 2013-ban az első Közép-Kelet Európa szekciót a Biofachon, amelyre a hazai szakpolitika részéről az idén Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár is elfogadta a meghívásunkat, és a többi ország is államtitkári, illetve miniszterhelyettesi szinten képviseltette magát a találkozón.

Ez az éves egyeztetés kiváló alkalom arra, hogy felmérjük, hol tart a hazai ökológiai gazdálkodás a régió többi országával összevetve, de arra is, hogy felhívjuk a figyelmet legfrissebb eredményeinkre. Partnerintézetünk, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Forschungsinstitut für biologischen Landbau – FiBL) friss statisztikai kiadványt publikált ehhez szintén a Biofachra időzítve. “Az ökológiai gazdálkodás világa” című statisztika 180 ország ökológiai mezőgazdasági adatait összegzi két évtizedes intervallumban 2017-ig.

A legfrissebb globális adatok alapján egyértelmű: az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.

Régiós szinten is van minek örülni: hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága alapján ugyan csak ötödik a közép-kelet európai rangsorban, de az ökoterületek aránya és a biotermelők száma szerint már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

A növekedés az utóbbi években jelentősen felgyorsult, és a tavaly év végén meghirdetett ökogazdálkodási pályázatnak köszönhetően további várható bővülésről tudtunk beszámolni a régió más országainak magas szintű szakpolitikai képviselői előtt.

agrotrend.hu / biokutatas.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.