2021.06.22., kedd , Paulina

Élelmiszergazdaság

2018. december 26. szerda • 17:49

Egyre több a kiviültetvény Magyarországon

Magyarországon található Európa legnagyobb egybefüggő fügeültetvénye, de megterem a kivi és a datolyaszilva is Zalában. Varga János autodidakta módon kezdte még 1992-ben a gyümölcsök termesztését, ma már több vállalkozó, gazda is követi a példáját.

Varga János 1992-ben vásárolt egy negyed hektáros szőlőhegyi birtokot, ahol mediterrán gyümölcsök termesztésével kezdett kísérletezni. "Abból a meggyőződésből, hogy ez is működtethető Magyarországon" – fogalmazott a termesztő, aki korábban olasz tolmácsként gyakran megfordult Olaszországban, ahol újfajta fügékkel, datolyaszilvával és kivikkel találkozott. Ezeket telepítette azután itthon, a földjén - írja az infostart.hu.

Virágzik a kivifa, a képet egy letenyei ház udvarán készítették majdnem tíz évvel ezelőtt. Akkoriban több mint ezer darab gyümölcsöt termett a fa.MTI Fotó: Varga György
Virágzik a kivifa, a képet egy letenyei ház udvarán készítették majdnem tíz évvel ezelőtt. Akkoriban több mint ezer darab gyümölcsöt termett a fa. MTI Fotó: Varga György

Mint mondta, ezekről a növényekről a közhiedelem úgy tartja, hogy csak mediterrán klímán termeszthetők. Az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján azonban a termesztő kijelentette: megfelelő pozícióban és domborzaton Magyarországon is megteremnek ezek az egzotikusnak számító gyümölcsök. A fügefajták többsége -15, a datolyaszolva -20, a kivi pedig -23 fokot is elvisel – tette hozzá a szakember.

A fagylefolyási jelenségnek köszönhetően a téli éjszakákra jellemző kritikus hőmérséklet a dombokon nem alakul ki, hiszen a nehéz hideg levegő lehúzódik a völgyekbe.

Varga János kiemelte: a kivi nem csupán termeszthető hazánkban, de a minősége még jobb is, mint a mediterrán országokból származó gyümölcsöké, ráadásul ezeknek a növényeknek nincs kártevőjük, így nem igényelnek vegyszeres kezelést.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.