2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Élelmiszergazdaság

2021. május 11. kedd • 10:57

Együttműködési megállapodást kötött a GVH és a Nébih

Szorosabbra fűzi szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az együttműködési megállapodás aláírásával a két szervezet a kistermelők és fogyasztók érdekében kifejtett közös munkáját kívánja még hatékonyabbá tenni - írja az Világgazdaság.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke megállapodást írt alá a két szervezet jövőbeli hatékony együttműködéséről. A versenyhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet számára a jogszabályok elsősorban a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók, illetve a jelentős piaci erejű vállalkozások beszállítóinak védelme kapcsán írnak elő egymáshoz szorosan kapcsolódó feladatokat.

A két szerv emellett együttes erővel lép fel az élelmiszereket érintő tisztességtelen reklámgyakorlatokkal szemben is. A megállapodás elsődleges célja, hogy elősegítse e közös feladatok hatékony ellátását, és lefektesse a felek közötti rendszeres, gyorsított információcsere kereteit. A hatóságok emellett törekedni fognak arra is, hogy a jogszabályokban előírt együttműködésen túlmutatóan kölcsönösen támogassák egymás szakmai tevékenységét.

Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerpiacon a fogyasztókért folyó tisztességes verseny, illetve valamennyi ágazatban a jelentős piaci erejű cégek beszállítókkal szembeni visszaéléseinek megakadályozása alapvető fontosságú.

Mindezek ugyanis lényegesen befolyásolják a magyar gazdaság piaci szereplőinek versenyképességét és a fogyasztók érdekeit. A hatékonyabb és szorosabb szakmai együttműködés ezért hazánk minden polgára számára hasznára válik”– mondta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

A Nébihnél mindig is kiemelten fontos célként kezeltük, hogy az élelmiszerpiaci szereplők közötti gazdasági kapcsolatok rendezett keretek között működjenek. Olyannyira, hogy e témakör már a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában is hangsúlyosan megjelent.

Kulcsfontosságú ugyanis, hogy minden tisztességesen működő gazdálkodó számára biztosított legyen a piacra jutás és a piacon való részvétel lehetősége, minimalizálva az erőkülönbségekből fakadó hátrányokat. Az ennek érdekében végzett munkában új távlatokat nyithat a szervezeteink közötti együttműködés, a tapasztalataink megosztása” – hangsúlyozta Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.