2021.05.11., kedd , Ferenc

Élelmiszergazdaság

2020. július 04. szombat • 11:47

Elárasztja a zöldborsó a hazai konzervgyárakat

Nagyot nőtt a zöldborsó ára az idén, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a nagybani piacon 750 forintos kilónkénti áron kínálták a terményt a kereskedők június végén, míg egy évvel korábban 325 forint körül alakultak az árak

Bár a hűvösebb májusi idő kedvezett a zöldborsónak, a júniusban lehullott nagy mennyiségű csapadék ugyanakkor hátráltatja a betakarítást - írta a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium termésbecslése szerint ebben az évben közel húszezer hektárról 107 ezer tonnányi termés várható. Ennek jelentős része a konzervgyárakba kerül, az idén azonban elképzelhető, hogy a korábbinál kisebb mennyiséget tudnak majd feldolgozni az üzemek.

A jó idő megérkeztével ugyanis a növények érése összetorlódott, és félő, hogy egyszerre akkora mennyiségű zöldborsót kellene betakarítani és feldolgozni, amit a hazai üzemek kapacitása nem bír el. A kint maradt termény pedig hamar elöregedik, amit zöldborsóként már nem tudnak értékesíteni a termelők.

Fotó: piqsels.com

A hazai zöldborsókonzerv még mindig nagyon kelendő a külpiacokon, az év első negyedében 1,3 százalékkal többet, közel 14 ezer tonnát adtak el exportpartnereiknek a feldolgozók. A legjelentősebb felvevőpiacunknak továbbra is Oroszország számít, de Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is érkezik magyar zöldborsó. A fagyasztott terményből ugyanakkor kevesebb került a külpiacokra idén, az export gyakorlatilag a felére csökkent.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.