Élelmiszergazdaság

Piac

Élelmiszer-hamisítások nyomában

Az élelmiszerek valódiságának vizsgálatát szolgáló módszerek fejlesztését tűzték ki célul a három évre tervezett „FoodAuthent” kutatási program keretében.

A Német Kockázatelemző Intézet (BfR) – mint a projekt irányadó résztvevője -, az egyre növekvő mértékben globalizálódó élelmiszer-szállító láncokkal indokolta a kutatási célt. Ezt támasztotta alá a bébiételekkel kapcsolatos melamin-botrány, és a lasagne készítményekben talált lóhús miatt kirobbant botrány – írja a topagrar.com.

Prof. Reiner Wittkowski, a BfR alelnöke a következőket nyilatkozta: „Modern, univerzálisan alkalmazható stratégiákra van szükségünk ezen a területen, amelyek lehetővé teszik, hogy az élelmiszereknél ne csak a már jól ismert hamisításokat tudjuk gyorsan kimutatni, hanem az eddig nem ismert manipulációkat is felfedezzük.”

A BfR szerint az elemzéshez előfeltétel, hogy a különböző laboratóriumok mérési eredményei megfelelő mértékben összehasonlíthatók legyenek. Emellett nagy kihívást jelent az állami illetve a magánszektorban lévő felügyeleti és ellenőrző szervezetek adatainak és adatbázisainak közös használata.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés