2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Élelmiszergazdaság

2023. február 01. szerda • 08:21

Elemző: az élelmiszerárak legfeljebb stabilizálódnak, csökkenés nem lesz

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint a drágulás lassulása mögött nemzetközi, hazai és technikai tényezők is állhatnak. Az élelmiszerárak várhatóan a tavaszi hónapokban stabilizálódnak.

"A mostani forinterősödés az importált élelmiszerek árára lehet elsősorban kedvező hatással, ha tartós marad, de ez várhatóan nem egyből látszik majd meg a bolti árakon" – mondta az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus senior elemzője.

Kifejtette: leghamarabb a tavaszi hónapokban várható stabilizálódás az élelmiszerárakban, és ha az ársapkákat kivezeti a kormány, akkor még lehet egy egyszeri megugrás, de ezt követően rendeződhet a piaci helyzet.

Fotó: wikimedia

Arról is beszélt, hogy a gabonatermékek világpiaci exportára jelenleg is csökken, mivel igen jó volt a déli féltekén a termés és a betakarítás. "Ez a hatás pedig kiegészülve az erősebb forinttal idővel hazánkba is begyűrűzhet. A hazai gabona- és a lisztárakban is megjelenhet a következő hónapokban" – jelentette ki Erdélyi Dóra.

Az elemző úgy véli: a hazai infláció várhatóan januárban még kis mértékben tovább emelkedhet.

Januárban a csúcsára ér, és várhatóan február-márciusban fordul le. Erre az erősebb forint is rásegíthet, így év végére akár már egy számjegyű is lehet az infláció. Emögött több ok is áll:

  • nemzetközi tényezők
  • hazai tényezők
  • technikai tényezők

A hazai tényezőben a visszafogottabb belső kereslet, a hazai fogyasztás várható csökkenése számít bele, amit a magas infláció okoz. Ez rontja keresetek vásárlóértékét, és a lakosság kevesebbet tud költeni.

A rezsiköltségek emelkedése is szerepet játszik az élelmiszerárak alakulásában, ezek ugyanis szintén visszafogják a termékek iránti lakossági keresletet, ezáltal az áremelési lehetőségeket is. Erdélyi Dóra hozzátette: inkább az árnövekedés megállására lehet számítani, mint árcsökkenésre, mivel az árakat kevésbé hajlandók csökkenteni a kereskedők.

agrotrend.hu / Infostart

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.