Hírek
Elkényeztetett vásárlók miatt pazarolnak a termelők
A csúnya zöldség is lehet finom
Évente átlagosan hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője.
Csak annyi a hibájuk, hogy nem tökéletes a formájuk, mégsem kerülhetnek a polcokra- fotó: maradeknelkul.hu
Ecsedi István azt mondta, ennek fő oka az, hogy a pultokra kitett hibátlan gyümölcsök rászoktatták az embereket arra, ami nem szép, az nem ehető, pedig az esetek többségében csak az a bűnük, hogy „nem tökéletesek”, alakhibásak, vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibásak.
A termelőknek is sokat ki kell dobniuk, mert nem felelnek meg az áruházláncok minőségi feltételeinek.
A pazarlás ellen a Nébih Vegyél számba címmel kampányt indított. A legalább év végig tartó kampány célja többek között, hogy tárolási tanácsokkal lássák el az embereket és a magyar termékek választására ösztönözzenek – mondta.
A Nébih „Vegyél számba!” kampánya hármas célt kíván elérni: felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy
- nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló,
- a zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással,
- érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük „kevésbé időzített”.
agrotrend.hu / MTI