2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Élelmiszergazdaság

2022. április 27. szerda • 11:03

Elképesztő mennyiségű ukrán gabona veszhet kárba

Az ukrán mezőgazdasági miniszter szerint minden a gabonával teli hajók raktereinek állapotán múlik, és a gabonahiány, illetve a magas árak 3-5 évig is elhúzódhatnak.

Mintegy 1,25 millió tonna gabona és olajos mag van még mindig az ukrán tengeri kikötőkben. Az orosz invázió során elzárt kereskedelmi hajókon a rakomány egy része a közeljövőben romolhat - idézi a Reuters nyomán a Magyar Mezőgazdaság Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági minisztert.

Ukrajna korábban szinte az összes gabonát és olajos magot tengeri úton exportálta, most pedig kénytelen új útvonalakat keresni, mivel kikötői el vannak zárva.

Fotó: Pixabay

A háború előtt Ukrajna havi gabona és olajosmag kivitele 6 millió tonna volt, amely márciusban 200 ezer tonnára esett vissza az export. A lezárt kikötőkben veszteglő 57 hajót nem rakodták ki, azokon jelenleg 1,25 millió tonna áru van. Maguk a kapitányok sem tudják, vajon meddig tartható az áru a raktérben minőségromlás nélkül. A miniszter szerint ha három hónapnál tovább, akkor a rakomány egy része megromolhat, bár sok múlik a rakterek állapotán is.

Ukrajna hagyományosan Észak-Afrikába és a Közel-Keletre exportál gabonát, és Szolszkij szerint e régiók országai több pénzt kénytelenek költeni a nem ukrajnai eredetű búzára – különösen, hogy épp az ukrajnai helyzet miatt nagyobb gabonatartalékokat igyekeznek felhalmozni.

A keresletnövekedés árnövekedéssel is együtt jár, ami évekig kitart. „Ha holnap valamilyen oknál fogva véget érne ez a történet, a magas árak hulláma még 3-5 évig tart, mire újra egyensúly lesz" - tette hozzá Mikola Szolszkij.

 

agrotrend.hu / ORIGO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.