2020.08.12., szerda , Klára

Élelmiszergazdaság

2018. december 11. kedd • 16:30

Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek az érdeklődők a NAK zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlatán

December 7-én és 8-án zajlott le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága által tavasszal indított, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozást felölelő szakmai gyakorlati program már harmadik alkalommal zajlott a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén. A rendezvényen először elméleti ismeretbővítésre került sor: az előadásokban szó volt a gyümölcs- és zöldségtartósítás jellemző módjairól, ezek általános technológiai megoldásairól, higiéniai- és élelmiszerbiztonsági ismeretekről, a címkézés és jelölés jogszabályi hátteréről, valamint az adalékanyagok használatáról, továbbá az innovációról, az új trendekről és a fejlesztési javaslatokról.

A második napon a gyakorlati ismeretek bővítésével folytatódott a program. Külön zöldségfeldolgozási és külön gyümölcsfeldolgozási csoportokra bontva zajlottak a gyakorlatok, ki-ki a termékkör iránti érdeklődés függvényében választhatta valamelyiket.

A résztvevők megismerték a zöldségkrémek, zöldségcsipszek, savanyított és erjesztett termékek előállítási technológiáját - Kép: Pixabay

A zöldségfeldolgozás gyakorlati tematikája szerint a résztvevők megismerték a zöldségkrémek, zöldségcsipszek, savanyított és erjesztett termékek előállítási technológiáját, a fontosabb gyártási paramétereket és a különböző összetevők hatását a késztermékre. A gyümölcsfeldolgozás gyakorlati tematikájában szerepeltek a lekvárkészítési eljárások, a gyümölcstermékek hőkezelési lehetőségei, valamint a szárítási és aszalási technológiák alkalmazása is. A gyakorlati nap végén pedig sor került egy közös érzékszervi bírálatra, melyet egy telefonos applikációval végeztek el a résztvevők, így a minták azonnali kiértékelése is megvalósult.

A tematikában szerepeltek a lekvárkészítési eljárások, a gyümölcstermékek hőkezelési lehetőségei, valamint a szárítási és aszalási technológiák alkalmazása is - Kép: Pixabay

A kétnapos rendezvényen 30 érdeklődő vett részt, akik közül sokan már foglalkoznak élelmiszer-előállítással. Számukra a már meglévő ismeretek bővítése miatt volt hasznos a program. A résztvevők között mezőgazdasági termelők is voltak, akik az ismeretek elsajátításával az általuk megtermelt alapanyagból magasabb feldolgozottsági szintű terméket állítanak majd elő. A résztvevői visszajelzések alapján mind az elméleti, mind a gyakorlati programok rendkívül hasznosnak bizonyultak.

agrotrend.hu / nak.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.