2023.06.03., szombat , Klotild

Élelmiszergazdaság

2019. szeptember 03. kedd • 15:19

Emelkedik a fagyasztott málna ára

A fő termesztő országokban magasabb a fagyasztott málnatörmelék ára a lengyelországi kisebb málnatermés miatt, mint egy éve.

A kemény téli fagyok és a tavaszi fagykár, valamint a nyári aszály is negatívan befolyásolta a bogyós termelést Lengyelországban. A károk leginkább a kétéves nyári málnákat érték, amik érzékenyebbek a hőmérsékletre. A lengyel Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi becslése szerint várhatóan 75 000 tonna málnát takarítanak be, ami 35%-os csökkenést jelent a 2018-as mennyiséghez képest, és még a nagyon gyenge 2015-ös mennyiséget is alulmúlja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az időjárás miatt a bogyós gyümölcsök ára is jelentősen megemelkedett - fotó: pixabay.com

A lengyel szezont 1,90 €/kg gyártelepi áron kezdte a fagyasztott málna törmelék, ami több mint kétszerese a tavalyi árnak, mikor mindössze 0,90 €/kg gyártelepi áron adták, valamint 31%-kal több mint a 2017-es ár (1,45 €/kg). Az augusztus 20-i héten az ár további 5 centtel emelkedett. 

-    A fagyasztott málnatörmelék piaci ára Lengyelországban 1,95-2,0 €/kg gyártelepi áron vagy akár magasabb szinten is stabilizálódhat – nyilatkozta egy forrás. – Úgy tűnik, a változás Szerbiában is bekövetkezik, ahol a törmelék ára szintén emelkedik és jelenleg csak kicsivel alacsonyabb, mint a lengyel.

A szerb fagyasztott málnatörmelék 1,85 €/kg gyártelepi áron indult, most pedig 1,90 €/kg áron áll, de az országban lévő források rámutattak, hogy az éves szerződéseket ennél alacsonyabb áron kötötték, megközelítőleg 1,70-1,80 €/kg szinten, ami még mindig sokkal magasabb, mint a tavalyi árak.

2019 első félévében a lengyel fagyasztott málna exportja (gurulós és törmelék) 13%-kal 22 658 tonnára csökkent tavalyhoz képest, a fő célországok lecsökkent importja miatt. Németország, Belgium, Hollandia és Svédország mindannyian kevesebb málnát importáltak Lengyelországból, valamint megnövelték a felvásárlást olyan feltörekvő termelőktől, mint például Bosznia-Hercegovina. 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.