Hírek
Enyhül a feszültség a lengyel marhahúsbotrány kapcsán
A cseh illetékes szakhatóságok és a rendőrség viszont tovább folytatja a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését.
Csehország kedd éjféltől megszüntette a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, miután Varsó biztosítékokat nyújtott Prágának, hogy megfelelő intézkedéseket tett a hússzállítmányok minőségének biztosítására – közölte Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter kedden egy prágai agrárkonferencián.
fotó: MTI
A cseh mezőgazdasági minisztérium február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják. Az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. Később több kisebb lengyel szállítmányban is találtak szalmonellát.
– Elfogadható biztosítékokat kaptunk a lengyel féltől, hogy megfelelő ellenőrzéseket vezetett be a vágóhidakon és a húsgyárakban, ezért kedd éjféltől a lengyel marhahúst importáló cseh cégeknek már nem kell saját költségükre saját laborátóriumi vizsgálatokat elvégezniük
– közölte a miniszter.
A két fél az Európai Unió közvetítésével abban állapodott meg, hogy a lengyelek megfelelő ellenőrzési lépéseket vezetnek be, amelyekről március 25-ig tájékoztatják a cseh felet. Toman elmondta: hétfő este megkapták a tájékoztatást az intézkedésekről, s azok áttanulmányozása alapján megszüntetik a lengyel hús kötelező csehországi laboratóriumi ellenőrzését.
A prágai minisztérium ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább folytatja a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését.
Különösen a marhahúst és a csirkehúst ellenőrzik. A cseh rendőrség folytatja a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionok ellenőrzését is.
agrotrend.hu / MTI