2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Élelmiszergazdaság

2019. május 12. vasárnap • 17:16

Eperbotrány a piacokon

Kilencven százalékban magyar eper van a piacokon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. Új csodafegyverrel ellenőriznék a termékek eredetét a szakembereik.

Mint az InfoRádió értesült róla, videók érkeztek a FruitVeB volt alelnökéhez, Csizmadia Györgyhöz, amint az import (görög, spanyol) gyümölcsöt - most epret, de máskor görögdinnyét és fehér paprikát - a Nagybani piacon szinte a vásárlók szeme láttára csomagolnak át és árulnak tovább magyarként, sokkal drágábban - írja az infostart.hu.

Sok az átcsomagolt eper a piacokon - fotó: pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője szerint átcsomagolás előfordul ugyan, de ritkán; inkább olyan években, amikor a hazai termés gyengébb - mondja Ecsedi István.

"Már azt látom a magyar piacokon, hogy 90 százalékban magyar epret lehet kapni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az átcsomagolással a vásárlók megtévesztése a baj. A magyar eper jól felismerhető, mondta a szakember. "A hazai áru színe világospirosas, téglavörös, míg az import eprek haragospirosak, sötétbordós-piros színűek."

Ha valaki mégis átcsomagolt árut vesz, egészségre ártalmas anyagtól szerinte akkor sem kell tartania. "Minden import zöldséget, gyümölcsöt ugyanúgy ellenőrzünk, mint a magyart. Körülbelül 3 százalékban szoktunk benne találni olyan növényvédő szert, ami nem megengedett, vagy több van benne, mint szabad. Biztonsági szempontból azt gondolom, hogy ugyanolyan megfelelő a külföldi" - tette hozzá.

Emellett folyamatosan a szúrópróbaszerű ellenőrzések a piacokon, de azzal Ecsedi István is egyetért, hogy ezek híre gyorsan terjed. Német mintára ennek megelőzésére izotópos eredetvizsgálat bevezetésén dolgoznak:

ha például egy magyarként árult termékben olyan izotópot találnak, ami csak Görög- vagy Spanyolországban fordul elő, rögtön kiderül a csalás.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.