2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Élelmiszergazdaság

2023. január 30. hétfő • 15:35

2025-től új szabályok vonatkoznak a zöldségek és gyümölcsök csomagolásaira

Az Európai Unió szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2050-re lehet klímasemleges a zöldségek és gyümölcsök csomagolása.


Fotó: congerdesign / Pixabay

Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amelynek értelmében 2025-től minden az összes felhasznált csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie. Ennek fokát az energiahatékonysághoz hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az Unió, és a legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd.

A megfelelés érdekében a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

A rendelet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok mennyiségének EU által 2030-ra jósolt 19%-os növekedésének. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal nőne a jelenlegi ütem szerint. A szabályozás bevezetésével az Európai Bizottság szerint az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet.

agrotrend.hu / FruitVeB

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.