Hírek
Évente 1,8 millió tonna étel kerül a kukákba Magyarországon
Csökkenteni kell a hazai élelmiszer-hulladékot.
Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszer-pazarlása elleni küzdelemben – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a LIFE Food Waste Platform élelmiszerhulladékok keletkezéséről és mérsékléséről szervezett nemzetközi konferenciáján hétfőn Budapesten.
Magyarország első alkalommal csatlakozott a LIFE konferenciaprogramjához – fotó: Agrárminisztérium
Zsigó Róbert kiemelte: 2016-ban elindult a Maradék nélkül élelmiszer-pazarlás elleni program, amihez a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatlakozott. Az EU LIFE programjának támogatásával megvalósuló kezdeményezés legfontosabb célkitűzése a fogyasztói szemléletformálás.
A Maradék nélkül program azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig 8%-kal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszer hulladéka.
Továbbá ismertette, hogy
becslések szerint az unió 28 tagállamában évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek értéke eléri a 143 milliárd eurót.
Magyarországon 1,8 millió tonna az élelmiszer-hulladék évente, ennek egyharmada a háztartásokban termelődik.
Egy főre vetítve egy magyar háztartás évente 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel a Nébih felmérése alapján,
ennek a fele megmenthető lenne több odafigyeléssel.
Az államtitkár kitért arra: a Maradék nélkül program kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerlánc szereplőinek támogatására is az élelmiszerhulladékok mérséklésében:
- a kampány 4 munkacsoportot működtet,
- szakértői a vendéglátás,
- a kereskedelem,
- az ipar és a civil szektor kihívásaira próbálnak megoldásokat találni.
Iskolások számára is kidolgoztak egy ismeretterjesztő anyagot, ezzel szeretnék növelni a korosztály tudatosságát.
agrotrend.hu / MTI