Hírek

Ez nem hús!

Miután immár Budapesten is lehet kapni olyan hamburgert, amely húshelyettesítő termékkel készül, itt az ideje rendbe tenni a fogalmakat!

Az analógia adott. A tejszektor szereplői régóta vívják harcukat az olyan megtévesztő elnevezések ellen, amelyek a tejre utalnak, de a termékek nem abból készültek. A sajtó lelkesen, előszerettel ír (népszerűsít) a húshelyettesítő termékkörről, amely alternatívát állít a húsfogyasztásnak, miközben egyre gyakoribb az állattartás ostorozása.


fotó: David Parry

A kereslet minden szegmensét ki kell elégíteni. Nyilván nagy szükség van ilyen termékekre, hiszen a vegetarianizmus után rohamléptekkel terjed a vegán életmód. Azt a kérdést persze nem illik feltenni, hogy vajon az emberi szervezet táplálékigényével ezek mennyire vannak összhangban, de ez mindenki magánügye, spongyát rá!

Azzal viszont foglalkozni kell, hogy ezek nem a húsfogyasztás ellen, hanem annak kiegészítésére szolgálnak.

Az emberiség húsigényének kielégítése már ma is egyre nehezebb feladat. A helyettesítő termékekre már emiatt is nagy szükség van. A fenntarthatósági szempontok pedig egyenesen szükségessé teszik e fejlesztéseket. De a megkülönböztetésre minden érintett érdekében oda kell figyelni. Ma gyakran alkalmazzák a műhús kifejezést e termékekre, holott a hús az állati eredetű izom (már ha táplálékként tekintünk rá).

Kétségtelen, hogy fényes jövő vár a húshelyettesítő termékekre, de nem fogják átvenni a húsok szerepét a piacon. A húsok fogyasztásához mért arányuk csak egyes térségekben lesz – még középtávon is – jelentős.

Ezek új termékek, élelmiszerek. Szabályt kell tehát alkotni az ilyen termékekre alkalmazható elnevezésekről. A kommunikációban pedig kéretik nem a hús ellen, hanem a mellett, helyettesítő termékként beszélni róla!

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés