2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Élelmiszergazdaság

2022. május 12. csütörtök • 13:45

Ezek az első hazai élelmiszerek, melyeknél összetevőt helyettesít a gyártó

Az Országos Főállatorvos május 2-án megjelent határozata alapján átmenetileg lehetővé vált a hazai élelmiszeriparban a helyettesítő összetevők felhasználásakor a jelölési szabályoktól való eltérés. Az átmeneti intézkedés célja, hogy a kedvezőtlen világgazdasági viszonyok között - mérsékelve elsősorban az orosz-ukrán háború hatásait - elősegítse a hazai élelmiszer-ellátás zavartalan biztosítását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján most megjelentek az első bejelentések adatai, amikor a gyártó helyettesítő összetevő használata mellett dönt.

A kialakult helyzetben számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat - írta az Origo. Ugyanakkor az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna.

EZT A HELYZETET KÍVÁNJA FELOLDANI AZ ÁTMENETI RENDELKEZÉS, AMELY BIZTOSÍTJA, HOGY AZ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK EREDETI, LEGYÁRTOTT CSOMAGOLÁSUKBAN KERÜLJENEK FORGALOMBA AKKOR IS, HA A GYÁRTÓ - SZINTÉN A HATÁROZAT ALAPJÁN - A TERMÉKBEN EGY MEGSZOKOTT ÖSSZETEVŐT MÁSRA CSERÉL, ÉS ÚGY KÜLDI AZT A KERESKEDELEMBE.

A Nébih az oldalán jeleníti meg azokat a bejelentéseket, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozók tesznek meg az érintett termékekről, valamint oldalukról elérhetővé teszik a részetes tájékoztatást tartalmazó hivatkozásokat is. Az egyes helyettesített összetevők, valamint azok helyettesítő alapanyagainak gyűjteménye szintén megtalálható egy külön listában az oldalon.

Fotó: Shutterstock

Cikkünk készítésekor jelenleg egy gyártó termékekre vonatkozó bejelentései találhatók az adatbázisban, ahonnan könnyedén el lehet jutni a hivatkozással a gyártó honlapjára. Ezek alapján a Szegedi Paprika Zrt. már él az átmeneti határozat jelentette lehetőséggel. A gyártó tájékoztatása szerint ugyans a jelenlegi, Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémáik szükségessé teszik, hogy az általuk gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsék.

A vállalat azt is közölte, hogy

AZ ÖSSZETEVŐ CSERÉJÉT AZ ELŐÍTÁSOKNAK MEGFELELŐEN A TERMÉKEK MINŐSÉGMEGŐRZÉSI IDEJÉNEK KÖZELÉBEN NYOMTATÁSSAL JELÖLIK.

A Szegedi Paprika Zrt. honlapján, illetve a Nébih oldalán is látható felsorolása szerint számos, különböző márkanév alatt forgalomba hozott készétel-konzervjüket érinti a változás. A felsorolás szerint elsőként május 10-én gyártottak olyan tételeket, amelyeknél a napraforgóolajat már sertészsírral helyettesítették (paradicsomos húsgombocók több kereskedő számára), de a lista szerint május hátralévő részében számos további terméknél ezt a helyettesítést fogják használni.

agrotrend.hu / Origo

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.