2021.01.25., hétfő , Pál

Élelmiszergazdaság

2020. január 29. szerda • 17:10

Felélénkülhet a csirkemell piac

A kereskedelmi korlátozások a piacszűkülését, az ukrán csirkemellimport időleges ellehetetlenülése viszont növekvő lehetőségeket jelenthet a magyarországi baromfipiaci szereplőknek.

Rendkívül összetett hatású a madárinfluenza – fogalmazott a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Egyrészt a magyar exportőröknek már szembesülniük kellett azzal, hogy több országból is kitiltották a magyar baromfihúst, illetve baromfitermékeket:

fotó: pixabay.com

Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Izrael, Kína és Tajvan egész Magyarországról, Hongkong, Japán és Szingapúr pedig regionalizációt alkalmaz, azaz csak a fertőzéssel érintett Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből nem fogadja a magyar baromfit. „Az úton lévő szállítmányokat minden bizonnyal nem hozzák vissza az exportőrök, hanem keresnek vevőt a térségben” – mutatott rá Csorbai Attila, jelezve, hogy ezek a szállítmányok nem fertőzöttek.

A piacszűkülés mellett más hatásokat is hozhat a madárinfluenza. Ilyen lehet, hogy Ukrajnában magas patogenitású madárinfluenza vírusát mutatták ki.

Az Euró­pai Unió szabályai szerint az exportáló ország teljes területének mentesnek kell lennie a madárinfluenza-vírustól, kivéve, ha regionalizációs megállapodást kötöttek.

A Brüsszelből származó információk szerint az EU nem függesztette fel a behozatalt, viszont mivel hivatalosan is megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza kitörését, az ukrán hatóság nem állít ki exportengedélyt.

Amennyiben azonban Ukrajna kéri a regionalizáció bevezetését – amit a Világgazdaság értesülései szerint eddig még nem tett meg –, Brüsszel körülbelül egy hét alatt bevezeti az új szabályozást, és a nem fertőzött területekről ismét lehetővé válik az ukrán baromfihús szállítása az unióba.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.