2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Élelmiszergazdaság

2020. március 17. kedd • 14:41

Felélénkült a burgonya iránti kereslet a koronavírus-fertőzött országokban

Az európai burgonyapiac megosztott, az észak-amerikain bizonytalanság uralkodik. Azokban az országokban, ahol a koronavírus jelen van, növekszik a kereslet, de különösen a helyi termékek iránt.

Az olaszországi kereslet rövid ideig megháromszorozódott a járvány kezdetén, és a spanyol termelők is alig tudnak lépést tartani a kereslettel. Hollandiában, Belgiumban és Németországban a piac ismét lassult, ami azt jelenti, hogy az árak nyomottak. A közelmúlt esőzései miatt a Benelux-államokban még nem ültettek burgonyát. Az észak-amerikai piacon bizonytalan a burgonya rendelkezésre állása miatt, a csendes-óceáni térségben az időjárási viszonyok alacsonyabb hektáronkénti termést eredményeztek. A burgonya árai Kínában magasak a korlátozott kínálat és kereslet miatt. De lássuk a részleteket!

fotó: pixabay.com

Hollandia: csökkenő burgonya export, nyomott árak

Nemzetközi szinten csökkent a fogyasztás a koronavírus-járvány miatt, stabilak a készletek, így a célországok, ahova általában szállítanak, most nem vásárolnak.

Jelentős ügyfélvisszaesés tapasztalható a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi szektorban, hiszen a korlátozások okán a vállalkozások jelentős része bizonytalan időre bezárt.

Ez nyomást gyakorol az árakra is. Agria burgonyát 19-20 eurocentért lehet megvásárolni, a friss fogyasztásra szánt burgonya ennél is olcsóbb, 15 cent/kg. Ami pedig az időjárást illeti: az eső semmi esetre sem könnyíti meg a termelést, a munka várhatóan áprilisig nem kezdődik meg.

Belgium: az esős időjárás lehetetlenné teszi a burgonyaültetést

A burgonyapiac jelenleg stabil, a termék minősége a tavalyi száraz nyár ellenére is jó. Az árak kissé csökkentek, az enyhe tél miatt a kereslet kissé elmaradt.  Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű eső miatt a termelők várhatóan egyelőre nem lesznek képes ültetni. Ez a jelenlegi készletgazdálkodást is befolyásolhatja, hiszen ha az idő huzamosabb ideig esős marad, tovább kell, hogy kitartson a jelenlegi készlet.

Németország: az egyiptomi szezon kezdete

Noha az értékesítés lassult, az emberek általában elégedettek a jelenlegi piaci helyzettel és lassan kezdődik az importszezon is. Olaszország, Ciprus, Izrael és Egyiptom a legnagyobb burgonya-beszállítóik.

A közelmúltig Izrael volt a piacvezető, most Egyiptomnak sikerült jó piaci pozíciót elérnie a Princess fajtának köszönhetően: a kis prémium burgonya különösen népszerű márciusban és áprilisban.

A Német Mezőgazdasági Minisztérium külön hívta fel a lakosok figyelmét, hogy az importélelmiszer jelen járványügyi helyzetben sem veszélyes.

Ausztria: jó értékesítés a belföldi piacon

A belföldi értékesítés Ausztriában némileg stabilizálódott. Az export viszont nagyon lelassult, így a raktárkészlet bőséges. Az emelkedő hőmérséklet miatt a nem hűtött tárolóban levő burgonya már nem tartható túl sokáig, ez a későbbiekben okozhat problémát.

Franciaország: erőteljes különbség a régiók között

A mennyiség és a minőség idén jó volt Champagne-ban, azonban más régióknak foglalkozniuk kellett a késői betakarítással, ami befolyásolta a minőséget. Emiatt néhány termelő számára ez a szezon hosszabb lesz, mint az előző.

Olaszország: megháromszorozódott kereslet

A burgonya értékesítése jelentősen megnőtt a kiskereskedelemben, és a feldolgozóipar iránti kereslet is nőtt. A nagykereskedelmi piacokon és a vendéglátószektorban esett vissza az értékesítés. Az olaszországi koronavírus-járvány kezdetén, különösen a korai napokban, amikor az emberek féltek karanténtól, pánikszerűen bevásároltak.

A kiskereskedelem iránti kereslet ezzel megháromszorozódott. A helyzet ezután ismét normalizálódott és elindultak az első exportszállítmányok is Svájcba.

Az olaszok nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus megállítására, a kereskedelmi szektorban érintett vállalatok egyelőre szokásos módon működnek. A csomagolóanyagokból sincs hiányt, így folyamatos a burgonya be- és kirakodása. Szicíliában Syracuse környékén egy hete kezdődött az újburgonya betakarítása, és az értékesítés is jól indult, de a jövő jelen pillanatban nem tűnik túl fényesnek a termelők szerint.

Spanyolország: a kereslet gyorsan emelkedik

Januárban és februárban, két csendesebb hónap után Spanyolországban a burgonya iránti kereslet növekedett a koronavírus kimutatását követően. Az egyik legnagyobb spanyol termelő szerint szinte lehetetlen kielégíteni az összes igényt. Eddig a burgonyaszezon jól néz ki az árak szempontjából. Átlagosan 28–35 eurocent/kg-ot fizetnek a legjobb minőségű termékeknél.

A jó időjárási viszonyok és az enyhe hőmérséklet miatt Murciában és Andalúziában ráadásul korábban várható újburgonya. Elkezdődött a betakarítás a Kasztília-La Mancha és Kasztília-León régiókban is.

Jelenleg a spanyol piacon található burgonya Franciaországból (egész évben elérhető), Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Kína: magas árak

Jelenleg a burgonya ára magas a kínai piacon. Ennek oka nem csak a koronavírus, amely megnehezíti a szállítást, ennélfogva lelassítja a kereskedelmet, hanem azért is, mert a készletek ebben az évben valamivel kisebbek. Három olyan terület van Kínában, ahol burgonyát termesztenek: jelenleg a kínálat Dél-Kínából származik. Májusban a keleti országrészen kezdik meg a betakarítást.

Kínai burgonyát is exportálnak, de a kereskedelem jelenleg a koronavírus miatt lelassult. A jelenlegi magas árak miatt a kínai burgonya kevésbé vonzó a nemzetközi piacon.

Várható, hogy az új betakarított területek belépésével és a készlet emelkedésével az elkövetkező hónapokban az ár lassan ismét esni fog, majd az export is várhatóan növekedésnek indul.

Észak-Amerika: bizonytalanság

Az észak-amerikai burgonyakínálat a szezon kezdete óta korlátozott. 2019 tavaszán a fagy nagy veszteséget okozott. A hektáronkénti hozamok szignifikánsan alacsonyabbak voltak, és a betakarított burgonya mérete is jóval kisebb volt a hagyományoshoz képest. Ezt követően októberben, Idahóban újabb fagy volt, amely a termés 20–25 százalékát érintette.

Jelenleg nagyon sok bizonytalanság van a burgonya piaci elérhetőségéről és a tárolt burgonya minőségéről. A koronavírussal kapcsolatos kritikus helyzet ráerősít erre a bizonytalanságra. Tekintettel az eladott burgonya mennyiségére, az elmúlt 30–90 napban a kiskereskedelemben változás történt. A szupermarketek folyamatosan kérik a pultok feltöltését és szemmel láthatóan gyorsan túl is adnak az árukon.

A vörös héjú burgonya kínálata jelenleg kicsi, ám a vártnál hosszabb ideig volt a piacon. A sárga héjú burgonya új készletei már elérhetők, de ez fogy jelenleg a leggyorsabban. A fehérhúsú burgonyakészlet ebben a hónapban elfogy, de ezzel lehetővé teszi az első új termés piacra lépését Észak-Floridában. Még mindig sok a bizonytalanság a vöröses barnás héjú burgonyával kapcsolatban, bár júliusig nem várható hiány. Ez utóbbi ára 15-20 százalékkal emelkedett.

Ausztrália: száraz idő Tasmániában

2019-ben 50005 tonna burgonyát exportáltak, ami 10 százalékos növekedést jelent, míg az export értéke 4 százalékkal nőtt. A tasmániai termelők azonban a legszárazabb burgonyaültetési időszakkal szembesülnek, miközben a vízgazdálkodás továbbra is fennálló probléma.

Új-Zéland: alacsonyabb hozamok

Az ország időjárása eddig nagyon szokatlan volt ebben a szezonban, és ez befolyásolja a burgonya hozamát. Egyes szakértők szerint ez a 10-15 év alatt a legnehezebb időszak. A hozamok elsősorban Pukekohe-ban csökkennek, míg a Manawatu régió átlagos hozamot vár. Canterbury termesztésének nagy részét ebben a hónapban takarítják be.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.