Élelmiszergazdaság
Piac
Felére csökkentené a kidobott élelmiszert az Európai Parlament
Felére csökkentenék az Európai Unióban kidobott élelmiszer mennyiségét 2030-ra az Európai Parlament plenáris ülése által kedden elfogadott állásfoglalás alapján.
A nagy többséggel elfogadott határozatban kérték az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a fogyasztásra alkalmas eladatlan élelmiszerek jótékonysági célú adományozását és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között. Az uniós parlament sajtószolgálata felhívta a figyelmet, hogy mivel sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy
a "minőségét megőrzi", a "felhasználható" és a "fogyasztható" felirat nem ugyanazt jelenti,
ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk a vásárlóknak.
fotó:123rf
A szövegben az áfa-irányelv módosítására szólították fel a bizottságot, hogy az élelmiszer-adományok a jövőben adómentességet élvezhessenek, illetve kiemelték, hogy uniós forrásokat lehetne felhasználni ezek begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására.
A képviselők azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal csökkenjen a kidobott élelmiszer mennyisége.
Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő úgy vélekedett, hogy "döbbenetes számadatok ezek, különösen, ha arra gondolunk, hány millió ember alultáplált vagy egyenesen éhezik napjainkban". Úgy vélte, az Európai Uniónak, a világ egyik leggazdagabb és leginkább prosperáló közösségének erkölcsi és politikai felelőssége az évente kidobott élelmiszerek hatalmas mennyiségének csökkentése.
Erdős Norbert fideszes képviselő fontosnak tartotta kiemelni, hogy az élelmiszer-hulladékok keletkezéséhez nagymértékben hozzájárul a címkézésre, a felelősségre és az adózásra vonatkozó uniós és tagállami rendelkezések ellentmondásossága, valamint a fogyasztók oktatásának és a bevált gyakorlatok megosztásának hiánya.
Szanyi Tibor szocialista képviselő hasznosnak nevezte az állásfoglalásban szereplő javaslatokat, ugyanakkor közölte, miközben Magyarországon elképesztő mértékben nőtt a szegények száma, az egy főre vetített élelmiszer-hulladék aránya magas. Az ellentmondásra szerinte egyszerű a válasz: a jövedelemkülönbségek tudatos növelése, például az egykulcsos adó révén hatalmas tömegek szakadnak le. Ezen rétegek számára a könnyen romló, tömegáruk érhetők csak el. Mindemellett azonban mennyiségi értelemben a tehetősebb réteg sem mondható tudatos vásárlónak.
agrotrend.hu / MTI