2021.04.21., szerda , Konrád

Élelmiszergazdaság

2020. február 20. csütörtök • 13:09

Felhalmozták a lengyelek az almalésűrítmény-készletet

Sok ipari szereplő nyilvánvaló meglepetésére az almalésűrítmény-árak relatíve magasan maradtak, miközben az almalé-sűrítmény (és más gyümölcslevek) európai kereskedelme hihetetlenül visszafogott.

Mialatt néhány szakértő úgy véli, a felvásárlók nincsenek ellátva az év első negyedéig, a legtöbb forrás szerint mindenki elég készlettel rendelkezik, és arra várnak, hogy csökkenjenek az árak mielőtt további szerződéseket kötnének - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

– A piac halott. A készletek magasak. Azt beszélik, hogy Lengyelországban 8,5%-kal magasabb a készlet, mint egy évvel ezelőtt – nyilatkozta egy szakértő.

– Semmi nem történik –  mondta egy másik forrás. – A végfelhasználói szerződéskötésre általában november közepén kerül sor, ellenben ebben a szezonban csak most fejeződtek be.

Egy harmadik fél szerint, utalva a friss piaci gyümölcs készletre, azt mondta: „Nem hinném, hogy hiány lenne a frisspiaci almából. Az elmúlt 2-3 évben túlkínálat volt”.

Az IEG Vu úgy gondolja, hogy a háromszintű árképzés, ami néhány szezon óta jelent meg, a jövőben is maradni fog. A savassági szintek fontosak.

Lengyelországban a kivágott régi ültetvényeket étkezésialma-ültetvénnyel pótolták, így a magas savtartalmú almalé-sűrítmények elérhetősége lecsökkent. Lengyelország több édes almalé-sűrítményt állít elő mint korábban, amire nincs nagy kereslet Európában (míg az USA-ban kedvelik).

Ez három különböző árat eredményezett: az alacsony savtartalmút (1,5-1,8 %), a 2,0-2,5 %-ost és a 2,5-3,0 %-ost. Az ennél magasabb savtartalmú almalé-sűrítményekkel (3,5 % és fölötte) jelenleg nem kereskednek, valamint a 4,0 % és magasabb savtartalmú sűrítmények leszerződése már a szezon legelején megtörtént.

Az IEG Vu szerint a három szint jelenlegi árazása a növekvő savtartalommal sorban 1,10 euro/kg (1,21 USD/kg) gyártelepi ár körül mozog, 1,12-1,15 euro/kg, illetve 1,20 euro/kg és felette.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.