2022.06.30., csütörtök , Pál

Élelmiszergazdaság

2022. február 27. vasárnap • 11:51

Feloldja búzabeviteli korlátozását Kína, segítve ezzel Oroszországot

A búzabeviteli korlátozást oldja fel Kína: ezzel saját élelmiszerbiztonságán javít, miközben enyhíti a nyugati szankciók hatását is Oroszországra.

A döntés már korábban megszületett azt követően, hogy Vlagyimir Putyin Pekingben tett látogatást, de csak most hozták nyilvánosságra annak részleteit. Oroszország a világ legnagyobb búzatermesztője: korábban egy, az ország egyes régióban terjedő gombás növénybetegség miatt korlátozták az élelmiszer Kínába történő bevitelét az érintett területekről.

fotó: pixabay.com

Kína nem ítélte el Oroszországot az Ukrajnát ért támadás miatt, ehelyett ismételten felszólította a feleket, hogy tanúsítsanak önmérséklete", és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szítja a konfliktust a térségben, írja a CNN.

A búzával kapcsolatos paktum a legújabb az Oroszország és Kína közötti megállapodások sorában, mely szakértők szerint mindkét nemzetet segíti. Jól jön Pekingnek az élelmiszerellátás biztosításában egy olyan időszakban, amikor a globális élelmiszerárak már most 10 éves csúcsok közelében vannak - a búza határidős jegyzései csütörtökön mintegy 5 százalékkal ugrottak meg a chicagói tőzsdén, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, mivel a két ország a globális kínálat mintegy harmadát adja.

Az élelmezésbiztonság kulcsfontosságú prioritás Hszi Csin-ping kínai elnök számára, de a lehetőség biztos vevőt is szavatol Oroszország számára egy olyan időszakban, amikor a más országokba irányuló exportot pénzügyi szankciók vagy más zavarok nehezíthetik.

A Goldman Sachs elemzői szerint amíg a gyorsan eszkalálódó helyzet körüli bizonytalanság nem oldódik, az árupiaci kockázatok továbbra is felfelé tolódnak, így az európai földgáz, búza, kukorica és olaj ára emelkedni fog, miközben Kína az orosz nyersanyagok haszonélvezője lesz, mivel más országok visszafogják az orosz importot. Az elemzők arra számítanak, hogy az orosz nyersanyagokat Kínába irányítják át, ha a geopolitikai feszültségek további fokozódása miatt a világ többi részéből jelentősen csökken a kereslet.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.